Άξιες διάδοχοι, επιχειρούν με ταλέντο, γνώση, τόλμη και αρχές, σπάζοντας γυάλινες οροφές.

Ο λόγος για τις ισχυρές κυρίες των τροφίμων και του εμπορίου που αποδεικνύουν ότι το φύλο δεν θέτει όρια στην επιχειρηματικότητα, ενώ δρουν ως πρότυπα και μέντορες για την επόμενη γενιά γυναικών που θα τολμήσουν.

Μαρία Βασσάλου: Ποια είναι η Ελληνίδα που κάνει καριέρα στις διεθνείς αγορές

Άλλωστε «όταν οι γυναίκες πετυχαίνουν, οι οικονομίες πετυχαίνουν ακόμη περισσότερο», όπως είχε πει η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ιωάννα Παπαδοπούλου

Τέσσερα παιδιά πιασμένα χέρι – χέρι πάνω σε έναν κύκλο που κλείνει μέσα του ένα κατακόκκινο κεφαλαίο Π. Κάπως έτσι φαντάστηκε ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, κατά κυριολεξία γενάρχης των μπισκότων στην εγχώρια αγορά, το μέλλον της επιχείρησής του, όταν η τελευταία γιόρταζε τα πεντηκοστά της γενέθλια το 1972.

Παρ’ όλο που η ζωή δεν τα έφερε όπως ακριβώς ήθελε ο ιδρυτής της, καθώς στην πορεία αυτή η «αλυσίδα» έσπασε, τα μπισκότα Παπαδοπούλου, που για 100 χρόνια μονοπωλούν τον ουρανίσκο των Ελλήνων, συνεχίζει να τα φτιάχνει μια Παπαδοπούλου.

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, αν και έχει επιλέξει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποτελεί την πλέον αναγνωρίσιμη Ελληνίδα βιομήχανο.

Βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης από το 1996 αποδεικνύοντας ότι δεν είναι μόνο η γλύκα γένους θηλυκού, αλλά και η επιχειρηματική πυγμή, αφού πριν 15 χρόνια απέκτησε το 100% των μετοχών της θρυλικής μπισκοτοποιίας, κάνοντας ρελάνς στην πολυεθνική Danone.

Γεννημένη στην Αθήνα, αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Χιλλ, σπούδασε Χημεία Τροφίμων στην Αγγλία και επέστρεψε στην Ελλάδα για να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση στην εταιρεία. Το 1977 ανέλαβε αντιπρόεδρος και σήμερα κατέχει τη θέση της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου.

Στο μυρωδάτο εργοστάσιο της Πέτρου Ράλλη βρέθηκε για πρώτη φορά μόλις τριών ετών και έκτοτε όλη της η ζωή είναι η εταιρεία. Πριν να αναλάβει τη διοίκηση πέρασε από όλα τα στάδια της ιεραρχίας, γεγονός που τη βοήθησε να καθιερωθεί. Ωστόσο ακόμη θυμάται ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας της, για αρκετό καιρό την αντιμετώπιζαν με καχυποψία.

Πανέξυπνη και υπερδραστήρια, όπως η Κωνσταντινοπολίτισσα γιαγιά της Μαρία Παπαδοπούλου, στην οποία οφείλεται και η μυστική συνταγή των petites beurres, δηλώνει σε κάθε τόνο ότι δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας.

Ήταν εκείνη που εμπνεύστηκε τα Caprice, το πιο εξαγωγικό προϊόν της εταιρείας, ενώ δική της πρωτοβουλία ήταν η επέκταση στις μπάρες δημητριακών και στο συσκευασμένο ψωμί. Διοικεί τέσσερα εργοστάσια, ενώ μέσα στην κρίση αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της σε 1.200.

Μαρία Σκλαβενίτου

Πρόεδρος του μεγαλύτερου λιανεμπορικού ομίλου στην Ελλάδα με τζίρο που το 2022 άγγιξε τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, η Μαρία Σκλαβενίτου είναι σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό, καθώς λίγες είναι οι δημόσιες πληροφορίες για το πρόσωπό της.

Διοικεί μαζί με τον Γεράσιμο και την Βίκυ Σκλαβενίτου έναν οργανισμό, που κέρδισε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού επιχειρείν: τη διάσωση της Μαρινόπουλος, αποδεικνύοντας ότι η ορθή διαχείριση αποδίδει.

Παιδιά του Πειραιά – κατά κυριολεξία – τα αδέρφια Σκλαβενίτη, γεννήθηκαν στο Κερατσίνι και πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια στο Πασαλιμάνι και τη Φρεαττύδα.

Δουλεύοντας αθόρυβα και γνωρίζοντας όλες τις πλευρές της αγοράς και του οργανωμένου λιανεμπορίου, αυτή τη στιγμή διοικούν έναν όμιλο που δεν πρωτεύει μόνο στα έσοδα αλλά και στην απασχόληση. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, με απασχολούμενο προσωπικό 33.000 ανθρώπων, δηλαδή όσοι οι μόνιμοι κάτοικοι του Ναυπλίου, σύμφωνα με την απογραφή του 2021!

Μόνο μέσα στο 2022 ο Σκλαβενίτης προσέλαβε επιπλέον 1.300 εργαζόμενους, ενώ η σχέση προσωπικού – διοίκησης συνεχίζει να έχει μυθικές διαστάσεις για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς πολλοί υπάλληλοι πήραν σύνταξη δουλεύοντας στον όμιλο όλο τον εργασιακό τους βίο. Κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η Μαρία Σκλαβενίτου με διακριτικότητα και σεμνότητα, χαρακτηριστικό άλλωστε και της ίδιας της εταιρείας, πριν φτάσει στην κορυφή πέρασε από διαφορετικές θέσεις, γνωρίζοντας και κατανοώντας εκ των έσω όλους τους τομείς λειτουργίας της επιχείρησης.

Μαίρη Χατζάκου

Η Μαίρη Χατζάκου, η μεγάλη κυρία της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας απέδειξε στο πέρασμα των τελευταίων ετών ότι ξέρει να τα βγάζει πέρα.

«Εμβληματική μορφή στον κόσμο των επιχειρήσεων και πρότυπο για τις νέες γυναίκες στο επιχειρείν», όπως τη χαρακτήρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Νίκος Παπαθανάσης, παραδίδοντάς της το Βραβείο Εξαγωγικής Αριστείας στα 4α Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος, η πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ τιμά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

H εκτός συνόρων παρουσία της ΜΕΒΓΑΛ ξεκίνησε το 1985, σήμερα τα προϊόντα της βρίσκονται στα ράφια των super market και καταστημάτων σε 36 χώρες, με τον τζίρο εξαγωγών να ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ, πρεσβεύοντας ανά την υφήλιο την υψηλή διατροφική αξία των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Περνώντας δια πυρός και σιδήρου και μετά από μία μακρά περίοδο, με αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και συζητήσεις για εξαγορά από fund του εξωτερικού, το καλοκαίρι του 2021 πάρθηκαν αποφάσεις και η οικογένεια Μαίρης Χατζάκου κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας, με ποσοστό 65%.

Στο μετοχικό σχήμα συμμετέχει από το 2021 και ο πολυσχιδής επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος δείχνοντας την εμπιστοσύνη του στην εταιρεία και τις προοπτικές του κλάδου.

Όπως έχει πει η Μαίρη Χατζάκου: «Έφθασα λοιπόν, μετά από μία πορεία περισσοτέρων από 30 χρόνια εργασίας σε πολλές θέσεις στη ΜΕΒΓΑΛ, να γίνω Chairwoman. Όλα είναι εφικτά, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, εφόσον υπάρχει θέληση, προσπάθεια, ικανότητες, πείσμα για να πετύχεις. Σαφώς ο δρόμος για τις γυναίκες είναι πιο δύσκολος, γιατί πρέπει διαρκώς να αποδεικνύουμε πως αξίζουμε ό,τι κατέχουμε. Πάντως, έχεις πετύχει, αν έχεις κερδίσει τον σεβασμό των συνεργατών, εντός και εκτός εταιρείας.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News