Με μακρόχρονη θητεία στα χρηματοοικονομικά, από την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος έως την McKinsey, η Δρ Μαρία Βασσάλου, σήμερα εκ των κορυφαίων στελεχών της Goldman Sachs, υπεύθυνη για τη διαχείριση κεφαλαίων άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμά ότι η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε μείωση των επιτοκίων.

Η Δρ Βασσάλου, ερωτηθείσα από το Bloomberg, τόνισε ότι «είμαστε σε σημείο που τα νέα στοιχεία δεν είναι καλά για την Fed», προβλέποντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια περίπου στο 5%, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, «και θα πρέπει να μείνουν εκεί για αρκετό χρόνο».

Θωράκιση μέσω επενδύσεων

Στο πρώτο επεισόδιο του Podcast Βαβέλ του ΟΤ, η Μαρία Βασσάλου είχε μιλήσει για την ανάγκη επαναβιομηχανοποίησης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερο βαθμό ανεξαρτησίας από τις κρίσεις.

Αναφερόμενη μάλιστα στην επικείμενη ύφεση είχε επισημάνει ότι η Ελλάδα μπορεί να την αποφύγει και να συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις, προχωρώντας σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις που ενδιαφέρουν τους υποψήφιους επενδυτές, όπως είναι το πτωχευτικό δίκαιο και η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης.

Soros, Τιτάνας και Τσάκος

Πριν από την ένταξή της στην GoldmΠοσοτan, η Μαρία Βασσάλου είχε τη δική της εταιρεία διαχείρισης, τη Vassalou Capital Management LP, ενώ επί σειρά ετών υπήρξε συνεταίρος και διαχειρίστρια χαρτοφυλακίων στην Perella Weinberg Partners προερχόμενη από τη MIO Partners, θυγατρική της McKinsey & Company.

Είχε προηγηθεί η θητεία της ως Global Macro Portfolio Manager στη SAC Capital Advisors. Εντάχθηκε στη SAC από τη Soros Fund Management όπου ήταν υπεύθυνη για την παγκόσμια ποσοτική έρευνα, καθώς και για την ανάπτυξη και διαχείριση παγκόσμιων ποσοτικών στρατηγικών συναλλαγών.

Η καριέρα της Μαρίας Βασσάλου στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ακολούθησε την ακαδημαϊκή της καριέρα. Ήταν αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών στο Columbia Business School, στο οποίο εντάχθηκε το 1995, και όπου καθιέρωσε πολλές από τις επενδυτικές αρχές που χρησιμοποιεί σήμερα.

Μέχρι πρόσφατα συμμετείχε ως ανεξάρτητο μέλος στο ΔΣ της Tsakos Energy Navigation Ltd, καθώς και στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, ενώ συμπεριλαμβάνεται στους Επιτρόπους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Από την Αθήνα στην Wall Street

Η κα Βασσάλου έλαβε Bachelor of Arts in Economics από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Χρηματοοικονομικά από το London Business School.

«Η σκληρή δουλειά ήταν το κύριο συστατικό της επιτυχίας», όπως περιέγραψε η ίδια τη διαδρομή της από το Μάαστριχτ της Ολλανδίας, όπου δίδασκε μέχρι τη Γουόλ Στριτ, κατά την βράβευση της από την Ένωση Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτών (ΗΑΒΑ) ως «Executive of the Year»  το 2016.

Είναι αποδέκτης πολλών επαγγελματικών βραβείων και συμπεριλήφθηκε στις 50 Ηγέτιδες του κλάδου των Hedge Funds το 2015.

Με συχνή παρουσία σε σεμινάρια και συνέδρια, η Μ. Βασσάλου έχει δημοσιεύσει σε κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά, όπως τα Journal of Finance, Journal of Financial Economics, Journal of Financial and Quantitative Analysis, Journal of Business, Journal of International Money και Finance και το Journal of Economic Dynamics and Control.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News