Την ώρα που η Αργεντινή βρίσκεται μισό βήμα πριν τη χρεοκοπία, η ξηρασία –η χειρότερη από όσο μπορεί κανείς να θυμηθεί στη χώρα- δίνει άλλο ένα καίριο χτύπημα στην οικονομία της χώρας, καθώς καταστρέφει κρίσιμες καλλιέργειες που μέσω των εξαγωγών την αιμοδοτούν με δολάρια.

Αργεντινή: Προ των πυλών νέα χρεοκοπία

Το ΑΕΠ στη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3%, σε διπλάσιο ποσοστό από την προηγούμενη πρόβλεψη, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της Itau Unibanco Holding και της συμβουλευτικής εταιρείας EconViews.

Στα τάρταρα η παραγωγή σόγιας – Αναζητείται το καλαμπόκι

Το Συμβούλιο Εμπορίου της Ροσάριο, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, μείωσε την εκτίμησή του για την παραγωγή σόγιας κατά 22% ακόμη και προειδοποίησε για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις. Οι 27 εκατομμύρια τόνοι, που προβλέπεται να συγκομιστούν, θα είναι η μικρότερη συγκομιδή των τελευταίων 15 ετών.

Τα φυτά σόγιας και καλαμποκιού στη ζώνη των καλλιεργειών Pampas βρίσκονται σε στάδια ανάπτυξης καθοριστικά για τις αποδόσεις, σε μια εποχή που χρειάζονται περισσότερο νερό, την ώρα που η Αργεντινή πλήττεται από αλλεπάλληλους καύσωνες.

Οι κλιματικές προβλέψεις για τη χώρα δεν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη αγροτική ιστορία της, έγραψαν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του Ροσάριο.

Η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος προμηθευτής σογιάλευρου για ζωοτροφές και σογιέλαιου για μαγείρεμα και βιοκαύσιμα, και ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής καλαμποκιού.

Είναι προφανές πόσο εξαρτάται η χώρα από αυτά τα έσοδα από εξαγωγές που αιμοδοτούν την οικονομίας της με δεκάδες δισ. δολάρια, σε μια εποχή που προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η περίοδος συγκομιδής στο δεύτερο τρίμηνο είναι πέρα από κάθε αμφιβολία βασικός μοχλός της οικονομίας.

Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις

Όμως, η ξηρασία είναι τέτοιας έκτασης και διάρκειας που προκάλεσε αλλεπάλληλες καταστροφές στην καλλιέργεια σιταριού πέρσι και στη σόγια και στο καλαμπόκι φέτος, ενισχύοντας τους φόβους ότι πολλοί αγρότες δεν θα βγάλουν ούτε ό, τι επένδυσαν στις καλλιέργειές τους και θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Και βέβαια, μια κατακόρυφη μείωση της παραγωγής σημαίνει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία: λιγότερη δραστηριότητα στον κλάδο των μεταφορών, τόσο των οδικών όσο και των θαλάσσιων, μείωση στα έσοδα από διόδια για διελεύσεις από  δρόμους και ποτάμια, και πλήγμα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά μήκος αυτών των μεγάλων οδικών αρτηριών.

«Είναι πολύ κακό», είπε Ο Andres Borenstein, επικεφαλής οικονομολόγος στο EconViews τόνισε στο Bloomberg ότι «το πρόβλημα βρίσκεται στην πραγματική οικονομία». Όπως εξήγησε «πολλοί άνθρωποι στον μεταποιητικό ή κατασκευαστικό τομέα θα χάσουν εισοδήματα λόγω της ξηρασίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή