Μπορεί η Αργεντινή να είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ποδόσφαιρο, αλλά εξακολουθεί να είναι ουραγός στην οικονομία και να κινδυνεύει συνεχώς, ακόμη και με «υποβιβασμό» σε χρεοκοπία.

Σε μια προσπάθεια να στείλει για φέτος «τη μπάλα στις κερκίδες» προκειμένου να κερδίσει περισσότερο χρόνο στις αποπληρωμές ομολόγων, η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες ανακοίνωσε νέο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους σε τοπικό νόμισμα (πέσος). Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για επιμήκυνση χρόνων αποπληρωμής ομολόγων, που θυμίζουν λίγο τις καθυστερήσεις στο ποδόσφαιρο, γίνονται ώστε να μην δημιουργηθούν ξανά ανησυχίες στις αγορές για κίνδυνο χρεοκοπίας. Κι αυτό επειδή από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 λήγουν υποχρεώσεις της χώρας ύψους περίπου 35 δισ δολ ΗΠΑ -τις οποίες όπως φαίνεται η Αργεντινή δυσκολεύεται ξανά να καλύψει.

Αργεντινή: Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εν μέσω καύσωνα

Τώρα το Μπουένος Άιρες δίνει σε επενδυτές τη δυνατότητα να ανταλλάξουν χρέος σε πέσος με νέα ομόλογα, θέλοντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό να πληρώσει ένα ή δύο χρόνια αργότερα τις οφειλές αυτές. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 λήγουν υποχρεώσεις της χώρας ύψους περίπου 7 τρις πέσος ή 35 δις δολαρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Αργεντινής. Στόχος είναι με την ανταλλαγή ομολόγων οι λήξεις αυτές να μεταφερθούν το 2024 και το 2025, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Σέρτζιο Μάσσα, ανακοινώνοντας το νέο πρόγραμμα.

Από την πλευρά τους στελέχη της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το νέο αυτό πρόγραμμα θα προκαλέσει νέα σημαντικά δημοσιονομικά βάρη από το Δεκέμβριο και μετά.

Η κυβέρνηση θα προσφέρει στους επενδυτές δύο επιλογές ανταλλαγής (swap) κρατικών ομολόγων σε πέσος που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και λήγουν μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου 2023. Τα swap αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 9 Μαρτίου.

Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες του Μπλούμπεργκ, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Επιλογή επενδυτών για ανταλλαγή υπαρχόντων ομολόγων σε πέσος με επιλογή ανάμεσα σε δύο ομόλογα που λήγουν το 2024 και σε ένα που λήγει το 2025.
  • Η κυβέρνηση θα υποχρεώσει κρατικές οντότητες να συμμετάσχουν στο swap αυτό.
  • Η συνολική συμμετοχή των επενδυτών στο swap υπολογίζεται μεταξύ 55% και 70%.
  • Τράπεζες του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται ότι έχουν το 20% των ομολόγων που μπορούν να συμμετέχουν στο swap.

«Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας την ιδέα ότι η Αργεντινή βρίσκεται πάντα μερικές (μόνο) εβδομάδες από μια χρεοκοπία. Αυτό (τα swaps) θα μας επιτρέψει να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε αβεβαιότητα για το 2023», είπε ο Μάσσα.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, ανέφερε από την πλευρά του ότι το σχέδιο της ανταλλαγής θα προσφέρει στους Αργεντινούς περισσότερη εμπιστοσύνη στα δημόσια οικονομικά και πως θα προστατεύσει τις αποταμιεύσεις τους σε πέσος. «Αυτό ενισχύει τη θέση του κράτους και μας δίνει ηρεμία για ένα ακριβές και βιώσιμο πρόγραμμα χρέους», όπως τουιτάρισε ο Φερνάντεζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μπλούμπεργκ, η προσφορά για την ανταλλαγή χρέους θα αφορά ομόλογα που θα συνδέονται με την πορεία του πληθωρισμού. Επίσης θα πρόκειται και για ομόλογα που αποκαλούνται στους οικονομικούς κύκλους ως διπλά εργαλεία, επειδή παρέχουν δύο επιλογές για τον καθορισμό των επιτοκίων. Η μια επιλογή αφορά χρέος που συνδέεται με το δολάριο ΗΠΑ και την ισοτιμία του με το πέσο και η άλλη θα συνδέεται με την πορεία του δείκτη τιμών.

Πριν ακριβώς ένα χρόνο, το Μάρτιο του 2022, η Αργεντινή είχε καταλήξει σε συμφωνία ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους από τη διάσωσή της το 2018. Η συμφωνία είχε επιτευχθεί μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για τις αποπληρωμές, τις οποίες θα δυσκολευόταν να κάνει λόγω των αποθεματικών της που τότε είχαν μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα. Το ΔΝΤ είχε αναφέρει το 2022 ότι το νέο πρόγραμμα διευρυμένης διευκόλυνσης χρηματοδότησης της χώρας διάρκειας 30 μηνών που περιγράφεται στη συμφωνία «θα αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές οικονομικές προκλήσεις της χώρας» και θα βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά.

Καμπανάκι από Fitch

Η Fitch Ratings κάνει λόγο για «εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση» για την Αργεντινή (με χαμηλή αξιολόγηση CCC–), καθώς η χώρα διενεργεί ανταλλαγές χρέους τίτλων αργεντίνικου πέσο από τον Ιούλιο του 2022. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση άρχισε επίσης να αγοράζει χρεόγραφα σε ξένο νόμισμα τον Ιανουάριο του 2023 μέσω της δευτερογενούς αγοράς για να παρατείνει τη λήξη του χρέους . Οι αρχές πραγματοποίησαν συνομιλίες με τράπεζες, ασφαλιστικούς παρόχους και ιδιώτες κατόχους τοπικών ομολόγων της Αργεντινής που λήγουν το 2023, ζητώντας από τους κατόχους να ανταλλάξουν τα ομόλογα με νέα ομόλογα που λήγουν το 2024 και μετά.

«Η ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου τομέα βρίσκεται υπό εντεινόμενη πίεση, όπως αντικατοπτρίζεται στην πρόσφατη υποβάθμιση της Αργεντινής από τον Fitch σε «CCC–» από «CCC» τον Οκτώβριο του 2022», αναφέρεται. Η υποβάθμιση αντανακλά βαθιές μακροοικονομικές ανισορροπίες και περιορισμένη εξωτερική ρευστότητα, υπονομεύοντας την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της χώρας. Αυτή η επισφαλής κατάσταση αντικατοπτρίζει την άποψη της Fitch ότι η ικανότητα αποπληρωμής σε τοπικό νόμισμα διακυβεύεται, καθώς μεγάλος όγκος χρεών σε πέσος λήγει το 2023, δημιουργώντας εκρηκτική κατάσταση ειδικά σε περίπτωση προεκλογικής αναταραχής στις αγορές.

Αριθμοί

  • 35 δις δολ ΗΠΑ είναι οι υποχρεώσεις της χώρας που λήγουν το β’ τρίμηνο 2023.
  • 2024 και 2025 θα είναι οι χρονιές που θα μεταφερθούν οι νέες λήξεις.
  • 55% με 70% των ομολογιούχων αναμένεται να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή