
Οριακά απέφυγε την ύφεση η οικονομία της Ιαπωνίας τους τελευταίους μήνες του 2022, εξαιτίας κυρίως της αδύναμης κατανάλωσης μετά τη συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο, όπως έδειξαν αναθεωρημένα στοιχεία, υπογραμμίζοντας την πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να στηρίξουν μια ταλαντευόμενη ανάκαμψη.
Ο υψηλός πληθωρισμός-ρεκόρ και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης εν μέσω σαρωτικής νομισματικής σύσφιγξης σε πολλές χώρες έχουν υπονομεύσει την αναβίωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο μετά την πανδημία, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών της COVID, τις επιδοτήσεις ενέργειας και την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο, έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης για επέκταση 0,6% και πολύ χαμηλότερη από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για άνοδο 0,8% σε δημοσκόπηση του Reuters. Αυτό ακολούθησε μια αναθεωρημένη συρρίκνωση 1,1% τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο.
Πυρηνική ενέργεια: Γιατί άλλαξαν γνώμη οι Ιάπωνες
Η επέκταση μεταφράζεται σε σχεδόν σταθερή τριμηνιαία μεταβολή 0,02%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργικό Συμβούλιο, έναντι προκαταρκτικής ανάγνωσης και εκτίμησης των οικονομολόγων για ανάπτυξη 0,2%.
Η ιδιωτική κατανάλωση
«Υπήρξε μια λιγότερο ισχυρή ανάκαμψη στις υπηρεσίες (δαπάνες), ενώ ο αυξανόμενος πληθωρισμός πιθανότατα περιόρισε επίσης την κατανάλωση», δήλωσε ο Wakaba Kobayashi, οικονομολόγος στο Daiwa Institute of Research.
Η ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί περισσότερο από το μισό του ΑΕΠ της χώρας, αυξήθηκε κατά 0,3%, έδειξαν τα στοιχεία, υποβαθμισμένα από την αρχική εκτίμηση για αύξηση 0,5%.
Οι δαπάνες για υπηρεσίες όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς και αγαθά, ήταν λιγότερο σταθερές από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,5%, αμετάβλητες από την προκαταρκτική εκτίμηση και σε σύγκριση με τη διάμεση πρόβλεψη της αγοράς για συρρίκνωση 0,4%, παρόλο που τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα έδειξαν άνοδο της παραγωγικής ικανότητας των κατασκευαστών το τέταρτο τρίμηνο.
Η εγχώρια ζήτηση στο σύνολό της υποχώρησε κατά 0,3 της εκατοστιαίας μονάδας από την αναθεωρημένη αύξηση του ΑΕΠ, ελαφρώς μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση, ενώ οι καθαρές εξαγωγές προστέθηκαν κατά 0,4 της εκατοστιαίας μονάδας.


Latest News

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label