Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 μηνών συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Reuters, ένα ανησυχητικό σημάδι για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οποία αντιμετωπίζει εξασθένηση της ζήτησης και αγωνίζεται να τιθασεύσει τις πιέσεις κόστους.

Ο δείκτης au Jibun Bank flash Japan Manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI) υποχώρησε στο εποχικά προσαρμοσμένο 47,4 τον Φεβρουάριο, από το 48,9 τον προηγούμενο μήνα.

Εφοδιαστική αλυσίδα: Συνεργασία Γερμανίας-Ιαπωνίας

Συρρίκνωση

Ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το επίπεδο των 50 που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2020.

Η εργοστασιακή παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα και με ταχύτερους ρυθμούς από τον Ιανουάριο, έδειξαν τα στοιχεία του υποδείκτη.

Πτώση των εξαγωγών

Οι εξαγωγές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιούλιο του 2020 όπως φαίνεται σε πρόσφατους δείκτες, όπως η βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο και το εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ του Ιανουαρίου.

Ανοδος των υπηρεσιών

Αντίθετα, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε για ένα εξάμηνο με περαιτέρω χαλάρωση των εγχώριων μέτρων για την COVID-19.

Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών της au Jibun Bank αυξήθηκε στο υψηλό οκτώ μηνών του 53,6, εποχικά προσαρμοσμένο τον Φεβρουάριο από το 52,3 του προηγούμενου μήνα.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών σημείωσαν πιο απότομες αυξήσεις στη δραστηριότητα και τις νέες επιχειρήσεις καθώς το τελευταίο κύμα της πανδημίας COVID-19 εξασθενούσε, παρέχοντας ώθηση στη ζήτηση», δήλωσε ο Andrew Harker, οικονομικός διευθυντής της S&P Global Market Intelligence, που συνέταξε την έρευνα.

Ωστόσο, το κόστος εισροών των εταιρειών παροχής υπηρεσιών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών, ενώ ο πληθωρισμός για τις τιμές που χρεώνουν στους πελάτες αυξήθηκε μόνο σε υψηλό δύο μηνών, υποδηλώνοντας μικρότερα κέρδη.

«Οι εταιρείες θα ελπίζουν να δουν τις πιέσεις στις τιμές να μειώνονται ουσιαστικά τους επόμενους μήνες για να παρέχουν κάποια υποστήριξη στη ζήτηση των πελατών», δήλωσε ο Harker.

Παρά το αμφισβητούμενο περιβάλλον κόστους, η εμπιστοσύνη των φορέων παροχής υπηρεσιών βελτιώθηκε με τον υποδείκτη επιχειρηματικού κλίματος να αυξάνεται από το χαμηλό 10 μηνών.

Συνολικά, ο σύνθετος PMI της au Jibun Bank Flash Japan βρέθηκε στο 50,7 τον Φεβρουάριο,οριακά πάνω από το «ψυχολογικό » όριο του 50, καθώς τα άσχημα μαντάτα από τον δείκτη μεταποίησης αντισταθμίστηκαν από έναν ευοίωνο PMI υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή