Tα επιτόκια είναι πιθανόν να αυξηθούν περισσότερο και με πιο γοργό ρυθμό απ΄ότι ανέμεναν μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve, είπε ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη κάταθεση στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων  στη Γερουσία.

Επικαλούμενος προηγούμενα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει αντιστρέψει την επιβράδυνση που παρουσίασε στα τέλη του 2022 προειδοποίησε πως «τα τελευταία οικονομικά στοιχεία έχουν έρθει ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως» και συπμπλήρωσε  ότι «εάν το σύνολο των δεδομένων υποδείξει ότι δικαιολογείται ταχύτερη σύσφιγξη, θα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων».

Οι δηλώσεις του ήταν οι πρώτες μετά την απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και  των θέσεων εργασίας.

Αν και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να οδήγησαν σε αυτά τα οικονομικά στοιχεία ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα γνωρίζει ότι μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι η  πρέπει να κάνει περισσότερα για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ίσως ακόμη και να επιστρέψει σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τα βήματα των 25 μονάδων που σχεδίαζαν να ακολουθήσουν οι αξιωματούχοι.

Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν δύο επιπτώσεις: Πρώτον, ότι το μέγιστο ή τελικό επίπεδο του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από την προηγούμενη ένδειξη των αξιωματούχων της Fed και, δεύτερον, ότι η μετάβαση τον περασμένο μήνα σε μια μικρότερη αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας θα μπορούσε να είναι βραχύβια, αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι θερμά.

Στην εκτίμησή τους τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι προσδιόρισαν το τελικό επιτόκιο στο 5,1%. Η αγορά έχει τιμολογήσει υψηλότερα επίπεδα, στο εύρος του 5,25%-5,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME Group. Ο Πάουελ δεν διευκρίνισε πόσο ψηλά πιστεύει ότι θα φτάσουν  τα επιτόκια.

Οι αγορές ανέμεναν με αισοδοξία την ομιλία Πάουελ, εκτιμώντας ότι η Fed μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Το κλίμα όμως άλλαξε, καθώς ο επικεφαλής της Fed προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να ανεβάσει τα επιτόκια υψηλότερα από το επίπεδο που είχαν προβλέψει στην τελευταία τους συνάντηση οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Άλμα καταγράφει η απόδοση του 2ετούς ομολόγου

Άμεση ήταν η αντίδραση της αγοράς ομολόγων στα σχόλια του Τζερόμ Πάουελ. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου , ο τίτλος είναι ευαίσθητος στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής, εκτοξεύτηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,97%. Η απόδοση του 10ετούς  ομολόγου  μεταβλήθηκε ελάχιστα στο 3,989%, αφού ξεπέρασε για λίγο το επίπεδο του 4% μετά τις παρατηρήσεις του Πάουελ.

Eνισχύεται το δολάριο

Το δολάριο διεύρυνε τα κέρδη του έναντι του καλαθιού νομισμάτων, μετά τον γερακίσιο τόνο στην κατάθεση του Πάουελ, ο οποίος  δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα παραμείνει στην πορεία μέχρι να ολοκληρώσει την αποστολή της που είναι η σταθερότητα των τιμών.

Ο δείκτης δολαρίου σημείωσε  άνοδο 0,91%  στα 105,2. Το ευρώ σημείωσε πτώση 0,84% στα 1,0593 δολάρια.Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,68% στα 136,85 γεν Ιαπωνίας.

Στο «κόκκινο» η Wall Street

Πτώση καταγράφουν οι μερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά την προειδοποίηση για γερακίσια πορεία της νομισματικής πολιτικής. Ο Dow Jones Industrial Average  σημείωνε πτώση 197,91 μονάδων ή 0,59% στις 33.233,53 μονάδες, ο S&P 500  σημείωνε πτώση 35,53 μονάδων ή 0,88% στις 4.012,89 μονάδες και ο Nasdaq Composite σημείωνε πτώση 108,83 μονάδων ή 0,93% στις 11.566,91 μονάδες.

Η αγορά εργασίας

Στην κατάθεσή του, ο Πάουελ σημείωσε ότι μεγάλο μέρος των επιπτώσεων της νομισματικής πολιτικής  μπορεί να βρίσκεται ακόμα στο παρασκήνιο, καθώς η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σφιχτή με την ανεργία να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969, ποσοστό 3,4% και να καταγράφονται ισχυρές μισθολογικές  αυξήσεις.

Επιπλόεν άφησε να εννοηθεί ότι η αγορά εργασίας θα πρέπει ίσως να αποδυναμωθεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών, ένα τμήμα της οικονομίας με μεγάλη ένταση εργασίας, όπου οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Για να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών, θα πρέπει να δούμε χαμηλότερο πληθωρισμό σε αυτόν τον τομέα και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κάποια χαλάρωση στις συνθήκες της αγοράς εργασίας» τόνισε.

Τέλος, σημείωσε ότι σε τομείς όπως η στέγαση παρατηρείται υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά υπάρχουν «ελάχιστα σημάδια  αποπληθωρισμού» όσον αφορά τη σημαντική κατηγορία των δαπανών για υπηρεσίες, εκτός από τη στέγαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή