Ακόμη πιο ψηλά από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί πριν από λίγες μόλις εβδομάδες αναμένεται να κινηθούν τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια αλλά και σε ευρώ, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δανειακές υποχρεώσεις.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ έδωσε νέο σήμα για περαιτέρω αυξήσεις, με τις αγορές πλέον να προεξοφλούν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν ακόμη και το 6% από 4,75% που είναι σήμερα. Στις αρχές του έτους οι προβλέψεις έκαναν λόγο για κορύφωση των αμερικανικών επιτοκίων στα επίπεδα του 5% περίπου.

Τα «γεράκια» απογείωσαν τα ομόλογα της Ευρωζώνης – Στα ύψη οι αποδόσεις

Την ίδια στιγμή, προς υψηλότερα επιτόκια από όσο αρχικά είχε προβλεφθεί φαίνεται να κινείται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να αυξήσει πλέον το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων της ΕΚΤ προς τις εμπορικές τράπεζες στο 3,75% με 4% από 2,5% σήμερα. Οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για κορύφωση στα επίπεδα του 3,5% περίπου.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 16 Μαρτίου με τα στελέχη της να έχουν δώσει σήμα για αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης. Η FED συνεδριάζει στις 21 και 22 Μαρτίου. Ενώ μέχρι τώρα η Federal Reserve αναμενόταν να προχωρήσει σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, τώρα είναι κι άλλα ενδεχόμενα ανοικτά.

Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι το κόστος δανεισμού τουλάχιστον σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν να αυξάνεται για όλη τη χρονιά φέτος, αλλά και για τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του 2024.

Το μεγάλο στοίχημα στις ΗΠΑ

Οίκοι όπως η BlackRock και η Schroders είναι μεταξύ εκείνων που εξετάζουν το ενδεχόμενο να κορυφωθούν τα επιτόκια των ΗΠΑ στο 6%. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οι επενδυτές σε ομόλογα, μετοχές και αγορές συναλλάγματος εξακολουθούσαν να ζητούν τον τερματισμό των αυξήσεων.

Αντίθετα όμως, οι φρέσκιες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ τροφοδοτούν τις προσδοκίες για μεγαλύτερη άνοδο αυτόν τον μήνα, με τους traders να προβλέπουν άνοδο του κόστους δανεισμού στη χώρα σε 5,75% περίπου μέχρι τα τέλη του έτους. Την ίδια ώρα αναλυτές αυξάνουν τις προσδοκίες για ύφεση, το δολάριο ανακάμπτει ενώ οι αγορές μετοχών από τον S&P 500 έως τον MSCI Asia Pacific δέχονται πιέσεις.

Δεδομένης της ισχυρής αγοράς εργασίας και του σταθερού πληθωρισμού, «πιστεύουμε ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα η FED να πρέπει να φέρει το (βασικό) επιτόκιο των Fed Funds στο 6% και στη συνέχεια να το διατηρήσει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιβραδύνει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό κοντά 2%,» δήλωσε στο Μπλούμπεργκ ο Rick Rieder, επικεφαλής επενδύσεων για παγκόσμιο σταθερό εισόδημα της BlackRock.

Κόντρες στην ΕΚΤ

Για την ΕΚΤ τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Στους κόλπους της τράπεζας «γεράκια» και «περιστέρια» δίνουν μάχη για την επικράτηση με ορισμένα μέλη της κεντρικής τράπεζας να ζητούν ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και άλλα να ζητούν περισσότερη προσοχή και χρόνο για να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν αναγνώρισε αυτή την εβδομάδα την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις μετά από κίνηση αύξησης κατά 50 μονάδες βάση στις 16 Μαρτίου, αλλά προειδοποίησε ότι οι συνθήκες πρέπει να εξετάζονται διαρκώς. Την ίδια στιγμή ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν, πιθανώς το πιο μεγάλο γεράκι, παρενέβη αναφέροντας ότι θα ήθελε η αύξηση των επιτοκίων της επόμενης εβδομάδας να είναι μόνο η πρώτη από τέσσερις τέτοιες συνολικά και συνεχόμενες.

Οι δηλώσεις Χόλτσμαν έγιναν μετά από αυτές του Βέλγου συναδέλφου του, Πιέρ Γούνς, ο οποίος ανέφερε πως οι προβλέψεις των επενδυτών για κορύφωση των επιτοκίων στο 4% μπορεί να αποδειχθούν ακριβείς. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την άλλη εβδομάδα είναι τώρα «πολύ, πολύ πιθανή».

Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του κεντρικού τραπεζίτη της Ιταλίας και μέλους της ΕΚΤ, Ινγκάσιο Βίσκο, ο οποίος άσκησε κριτική σε συναδέλφους του οι οποίοι έκαναν δηλώσεις για πιο υψηλά επιτόκια όταν μεταξύ τους όλα τα μέλη είχαν συμφωνήσει να μην προχωρούν σε προβλέψεις, όπως είπε.

Γράφημα

FED

6% αναμένεται να φτάσει το βασικό επιτόκιο της FED

4,75% είναι αυτό σήμερα

5% ήταν οι προβλέψεις στην αρχή της χρονιάς για τη Federal Reserve

ΕΚΤ

3,75%-4% αναμένεται να φτάσει το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ

2,5% είναι αυτό σήμερα

3,5% ήταν οι προβλέψεις πριν από λίγες μόνο εβδομάδες

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές