Σε υψηλό επίπεδο πολλών ετών εκτοξεύτηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης την Πέμπτη καθώς τα «γερακίσια» σχόλια από στελέχη κεντρικών τραπεζών κάνουν τους επενδυτές να προετοιμάζονται για αύξηση των επιτοκίων και παραμονή τους σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Επανεξετάζουν τη στρατηγική τους οι αγορές μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Την Τετάρτη, σε ομιλία του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ επαναβεβαίωσε το μήνυμα που εξέπεμψε την Τρίτη για δυνητικά ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων, αν και τόνισε ότι τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ενόψει της συνεδρίασης της 21ης και 22ας Μαρτίου και ότι τα οικονομικά δεδομένα θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα.

Εν αναμονή των στοιχείων

Τα επερχόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας την Παρασκευή και τα δεδομένα για τις τιμές καταναλωτή την επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστικά για να αποφασιστεί εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να μετατοπιστούν και πάλι σε υψηλότερη ταχύτητα, μετά την ηπιότερη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στην οποίαν προχώρησε η Fed τον Φεβρουάριο.

«Μετά από δύο ημέρες παρουσίας του Πάουελ στο Κογκρέσο, μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης εδώ αργότερα αυτόν τον μήνα είναι σαφώς στο παιχνίδι», δήλωσε ο Piet Haines Christiansen, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Danske Bank.

Στην Ευρώπη

Όσον αφορά την ΕΚΤ, οι επενδυτές εκτιμούν ότι έρχονται νέες αυξήσεις που θα οδηγήσουν το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο τον Νοέμβριο στο 4.058%.

Οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, με πιθανότητα περίπου 90% για άλλη μια αύξηση μισής μονάδας στη μεθεπόμενη συνεδρίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Απογειώνονται τα ομόλογα

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης (bps) στο 2,678%, λίγο κάτω από το 2,77%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Η απόδοση των διετών ομολόγων, που είναι πιο ευαίσθητα στις μεταβολές των προσδοκιών για τα επιτόκια, αυξήθηκε έως και 5 μονάδες βάσης στο 3,385%, το υψηλότερο επίπεδό της από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η γερμανική καμπύλη αποδόσεων εμβάθυνε την αναστροφή της, με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων 2 και 10 ετών να πέφτει μόλις στις -72 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1992.

Γαλλία και Ιταλία

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της νομισματικής πολιτικής.

Μία ημέρα πριν ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, ένα «περιστέρι» της νομισματικής πολιτικής, είχε επικρίνει ορισμένους συναδέλφους του για σχόλια σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 7 μ.β. στο 4,493%, διευρύνοντας οριακά το στενά παρακολουθούμενο spread μεταξύ των γερμανικών και ιταλικών 10ετών αποδόσεων, στις 179 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή