Σε διαβουλεύσεις με συμμάχους της προκειμένου να εμποδίσει την εκλογή του υποψηφίου των ΗΠΑ για την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, βρίσκεται η Μόσχα, όπως δήλωσε ο κορυφαίος  Ρώσος αξιωματούχους, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να περιπλέξει αρκετά την αναμενόμενη διαδικασία ομαλής διαδοχής.

Κι αυτό γιατί η Ρωσία παραμένει μέλος με δικαίωμα ψήφου στην Παγκόσμια Τράπεζα, αν και η τράπεζα διέκοψε όλα τα προγράμματα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία τον περασμένο Μάρτιο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Ρομάν Μαρσάβιν, ο εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας που εκπροσωπεί τη Ρωσία και τη Συρία, δήλωσε στο Reuters ότι «η λίστα των πιθανών υποψηφίων και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί στη Μόσχα.

Η Μόσχα κατηγορεί την Δύση για «αποσταθεροποίηση» της Συνόδου G20

Τα σχέδια της Ρωσίας αποκάλυψε αρχικά το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το TASS έγραψε ότι Μαρσάβιν δήλωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες χώρες για πιθανούς υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων χρηματοδότων και ξένων οικονομολόγων, πρώην επικεφαλής διεθνών οργανισμών, καθώς και αρκετών πρώην υπουργών Οικονομικών και επικεφαλής κεντρικών τραπεζών.

Ο Μαρσάβιν αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του δημοσεύματος του TASS ή ποιες άλλες χώρες εμπλέκονται.

Η αμερικανική επιλογή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα όρισε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Mastercard, Ατζάι Μπάνγκα, 63 ετών, προκειμένου να αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Μάλπας στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία επιβλέπει τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Μπάνγκα, ο οποίος ταξιδεύει στην Αφρική αυτή την εβδομάδα, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε ήδη κερδίσει υποστήριξη από την Ινδία, την Γκάνα και την Κένυα. Έλαβε επίσης θετικές κριτικές από τη Γαλλία και τη Γερμανία στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα των οικονομικών αξιωματούχων της Ομάδας 20 και την Τρίτη κέρδισε την έγκριση του Μπαγκλαντές.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τις κινήσεις της Ρωσίας.

Ενώ τυπικά η τράπεζα θα δέχεται υποψηφιότητες από άλλες χώρες μέχρι τις 29 Μαρτίου, η υποψηφιότητα του Μπάιντεν διαβεβαιώνει ότι ο Μπάνγκα θα καλύψει τον ρόλο.

Σημειώνεται ότι από την ίδρυσή της στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Παγκόσμια Τράπεζα διευθύνεται από κάποιον από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν και τον κυρίαρχο μέτοχο του δανειστή.

Μια πρόκληση από τη Ρωσία ή μια συμμαχική χώρα είναι απίθανο να αλλάξει το αποτέλεσμα, δεδομένης της μετοχικής δομής, αλλά θα μπορούσε να εκθέσει τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των δυτικών εθνών και της Κίνας -του τρίτου μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας- έναντι της Τράπεζας και άλλων παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή