Εκτόξευση καταγράφει τα τελευταία χρόνια η αξία των ρολογιών πολυτελείας εταιρειών όπως οι Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet. Από το 2018 η τιμή τους αυξάνεται κατά 20% ετησίως κατά μέσο όρο, ξεπερνώντας τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.

Ειδικότερα, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 είχε κατά μέσο όρο ετήσιες αποδόσεις 8% από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2023, ενώ ένα καλάθι μεταχειρισμένων μοντέλων ρολογιών από κορυφαίες ελβετικές μάρκες αυξήθηκε με περισσότερο από διπλάσιο ρυθμό, σύμφωνα με την έκθεση της Boston Consulting Group Inc.

Πλέον, τα πολυτελή ρολόγια (καινούργια ή μεταχειρισμένα) να προωθούνται ως εναλλακτική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, πέραν των μετοχών, των ομολόγων, της κατοχής έργων τέχνης αλλά και του ακριβού κρασιού.

Πολυτελή ρολόγια: Ποιο είναι το πιο δημοφιλές brand στον κόσμο;

Η έκρηξη

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αύξηση των τιμών των ρολογιών στη δευτερογενή αγορά επιταχύνθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς millennials και genZ καταναλωτές, που διέθεταν μετρητά αλλά είχαν εγκλωβιστεί στο σπίτι, ανακάλυψαν ένα ακριβό νέο χόμπι: τη συλλογή ελβετικών ρολογιών. Η άνοδος και η πτώση των αξιών των κρυπτονομισμάτων συσχετίστηκε επίσης με τις τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών.

«Η αξία και η διαφάνεια είναι οι κινητήριοι μοχλοί της δευτερογενούς αγοράς και αυτό αποτέλεσε μοχλό ρευστότητας», δήλωσε σε συνέντευξή της η Sarah Willersdorf, διευθύνουσα σύμβουλος και εταίρος της Boston Consulting Group στη Νέα Υόρκη.

Περισσότερο από το 60% των συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά ακριβών ρολογιών γινόταν μέσω διαδικτύου, σε σύγκριση με ποσοστό 15% για τις νέες αγορές. Αν και οι άνδρες εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των αγοραστών, ο αριθμός των γυναικών και των νεότερων συλλεκτών αυξάνεται ραγδαία, πρόσθεσε η ίδια.

Ενισχύεται η δευτερογενής αγορά

Η δευτερογενής αγορά πολυτελών ρολογιών αυξήθηκε στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε σύγκριση με την πρωτογενή αγορά λιανικής πώλησης που είχε αξία 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών αναμένεται να καταγράψει αύξηση κατά 9% ετησίως και να φτάσει τα 35 δισ. δολάρια έως το 2026, καθώς οι τιμές αυξάνονται και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να συλλέγουν ρολόγια, σύμφωνα με την πρόβλεψη της BCG.

Η LuxeConsult, μια ανεξάρτητη ελβετική εταιρεία αναλυτών και συμβούλων, προέβλεψε πρόσφατα ότι οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ρολογιών πολυτελείας θα ξεπεράσουν την πρωτογενή αγορά λιανικής πώλησης μέχρι το 2033, με τις πωλήσεις να εκτοξεύονται στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συχνά αποκαλούμενος «γκρίζα αγορά», ο δευτερογενής τομέας των ρολογιών πολυτελείας ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο ελβετικός γίγαντας Rolex δήλωσε ότι θα αρχίσει να πιστοποιεί την αυθεντικότητα των μεταχειρισμένων ρολογιών, ώστε να μεταπωλούνται μέσω διαδικτύου από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας