Τα έργα τέχνης αποτέλεσαν το περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022, με ορισμένες σημαντικές πωλήσεις να εκτοξεύουν τις μέσες τιμές κατά 29%. Αυτό αναφέρει η έκθεση Knight Frank Wealth ενώ την δεύτερη θέση καταλαμβάνουν τα κλασικά αυτοκίνητα με τις τιμές τους να αυξάνονται κατά 25%, τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και εννέα χρόνια.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, μία Mercedes-Benz Uhlenhaut Coupé πουλήθηκε για 143 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, και έγινε το πιο ακριβό αυτοκίνητο που πουλήθηκε ποτέ.

Θα σπάσουν κάθε ρεκόρ οι φετινές δημοπρασίες τέχνης;

Οι μισές από τις δέκα επενδύσεις σε είδη πολυτελείας που παρακολουθεί ο δείκτης Knight Frank, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης τσάντες, κρασιά, νομίσματα, κοσμήματα, έπιπλα, χρωματιστά διαμάντια και σπάνια ουίσκι, παρουσίασαν διψήφια αύξηση.

Αξία που ξεπερνά… τον πληθωρισμό

Συνολικά, ο Knight Frank Luxury Investment Index αυξήθηκε 16% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας… άνετα τον πληθωρισμό όπως επίσης την πλειονότητα των βασικών επενδυτικών κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, ακόμη και του χρυσού.

Τα αποτελέσματα «τονίζουν πόσο σημαντικές είναι οι συλλογές για άτομα με μεγάλης αξίας περιουσίες και πόσο ανθεκτικές είναι πολλές από αυτές τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων σε οικονομικά και γεωπολιτικά γεγονότα», δήλωσε ο Άντριου Σίρλι, συγγραφέας του Knight Frank Luxury Investment Index.

Το ουίσκι ήταν η πιο αδύναμη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων πολυτελείας του 2022 με αύξηση τιμών μόλις 3%. Τα έπιπλα και τα χρωματιστά διαμάντια είχαν επίσης χαμηλή ανάπτυξη της τάξης του 4%.

Ωστόσο, σε μια περίοδο 10 ετών, το ουίσκι είχε την υψηλότερη απόδοση επένδυσης, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 373%. Τα κλασικά αυτοκίνητα και το κρασί ήταν η δεύτερη και τρίτη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τις καλύτερες επιδόσεις, με 185% και 162%, αντίστοιχα.

Αύξηση 91% την τελευταία δεκαετία

Οι τιμές των έργων τέχνης αυξήθηκαν κατά 91% σε διάστημα 10 ετών. Η περσινή απόδοση «οδηγήθηκε από τις θεαματικές τιμές που πληρώθηκαν για έργα τέχνης μουσειακής ποιότητας από εξαιρετικά πλούσιους συλλέκτες», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Ντάθι της Art Market Research, η οποία παρέχει τα δεδομένα για μια σειρά από κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στον δείκτη Knight Frank. «Πολλές συλλογές μεμονωμένων ιδιοκτητών παρήγαγαν συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, υπερδιπλασιάζοντας τις πωλήσεις συλλογών του 2021».

Όπως αναφέρει το Barron’s, σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνεται και η συλλογή έργων τέχνης του αείμνηστου συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, η οποία εκτιμήθηκε στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Christie’s τον Νοέμβριο. Επίσης, ένα αριστούργημα του Άντι Γουόρχολ, το Shot Sage Blue Marilyn, πουλήθηκε για το ποσό ρεκόρ των 195 εκατομμυρίων δολαρίων στον Christie’s τον περασμένο Μάιο. Προσφέρθηκε προς πώληση από τη συλλογή των Ελβετών εμπόρων τέχνης Τόμας και Ντόρις Έιμαν και αγοραστής ήταν ο Αμερικανός γκαλερίστας Λάρι Γκαγκόσιαν.

Η αξία των συλλεκτικών ρολογιών αυξήθηκε κατά 18% το 2022, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση όσον αφορά την ετήσια απόδοση. Οι πωλήσεις από τους τρεις οίκους δημοπρασιών – Christie’s, Sotheby’s και Phillips – ανήλθαν συνολικά σε 475 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 570 εκατομμύρια δολάρια) το 2022, αυξημένες κατά 33% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Περισσότερα από 40 ρολόγια πουλήθηκαν για τουλάχιστον 1 εκατομμύριο λίρες, 12 περισσότερα από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Knight Frank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus