Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κατευθύνονται προς τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2008, εν μέσω των ανησυχιών που προκάλεσε το λουκέτο στην Silicon Valley Bank, που ξύπνησε μνήμες από την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ.  Το κλίμα επιτείνουν και οι μικτές ειδήσεις από το πεδίο της οικονομίας με τις αγορές να προσπαθούν να εικάσουν την πορεία που θα ακολουθήσει η Federal Reserve σε ό,τι αφορά την  επιτοκιακή της πολιτική.

Silicon Valley Bank: «Μαύρη Παρασκευή» για την τράπεζα – Ορίστηκε εκκαθαριστής

Οι αποδόσεις των ομολόγων 2ετούς διάρκειας υποχώρησαν κατακόρυφα για δεύτερη ημέρα, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις προσδοκίες για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων αυτού του μήνα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ευνοώντας τώρα μια κίνηση τετάρτου μονάδων αυτόν τον μήνα αντί για μισή. Η αγορά τώρα βλέπει επίσης μείωση κατά τέταρτο της μονάδας μέχρι το τέλος του 2023.

Μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξε ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να επιβραδύνεται, ανοίγοντας το δρόμο για πτώση των αποδόσεων εν μέσω ανησυχίας για την SVB Financial Group και τις προοπτικές για άλλους δανειστές στις ΗΠΑ. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της SVB, η οποία έχει ως κύριους πελάτες της νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, σταμάτησε και η Federal Deposit Insurance Corp. ανέλαβε τη μονάδα της Silicon Valley Bank.

Τραπεζικό sell-off στην Ευρώπη: «Μια καταιγίδα στο φλιτζάνι του τσαγιού»

Ειδικότερα, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας στην Καλιφόρνια εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ανέλαβε τα ηνία της Silicon Valley Bank, διορίζοντας την FDIC ως εκκαθαριστή, επικαλούμενη ανεπαρκή ρευστότητα και αφερεγγυότητα.

Οι αποδόσεις

Η απόδοση του διετούς ομολόγου μειώθηκε έως και 29 μονάδες βάσης στο 4,58%, μετά από τη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη αύξηση στις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο.

Ο δείκτης αναφοράς που είναι πιο ευαίσθητος στη νομισματική πολιτική, το 2ετές ομόλογο,  υποχώρησε στο 4,7% το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας πτώση 18 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση. Η διήμερη διολίσθηση της απόδοσης κατά σχεδόν 40 μονάδες βάσης είναι η μεγαλύτερη από το 2008. Οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν σε γερμανικό βραχυπρόθεσμο χρέος.

«Είναι απίστευτο να βλέπεις τις αποδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών και είναι πιθανό οι άνθρωποι να θέλουν να έχουν στην κατοχή τους Treasuries το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Kevin Flanagan, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στη Wisdom Tree Investments.

Οι ανησυχίες

Οι έμποροι στοιχηματίζουν ότι οποιαδήποτε αναταραχή στις τράπεζες θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα της Fed να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων.

Οι αγορές είναι αναστατωμένες λόγω των πιθανών επιπτώσεων από τη μητρική της Silicon Valley Bank, η οποία έχει υποστεί ζημίες σε ένα χαρτοφυλάκιο συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ομολόγων. Οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στους κινδύνους που ενδέχεται να ελλοχεύουν σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – και αμφισβητούν τον βαθμό στον οποίο οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν επιταχύνει αυτόν τον πόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές