Συνέχεια στους κλυδωνισμούς έδωσε σήμερα στη Wall Street η υπόθεση της Silicon Valley Bank, η οποία και οδηγήθηκε στη μεγαλύτερη χρεοκοπία από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007-2008. Την εικόνα επιβάρυναν και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά τις μέχρι τώρα αυξήσεις επιτοκίου της Federal Reserve και τη δέσμευση για συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,07% στις 31.909 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,45% στις 3.861 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,76% στις 11.138 μονάδες.

Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν επίσης μια αρνητική εβδομάδα. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 4,5%, ανακόπτοντας πτώση τριών εβδομάδων, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 4,7%. Ο Dow σημείωσε επίσης απώλειες 4,4% στην εβδομάδα.

Βύθισαν τις ευρωαγορές οι τράπεζες

Τα στοιχεία για την απασχόληση

Ο αριθμός των νέων μισθοδοσιών, εκτός γεωργικού τομέα, ανήλθε σε 311 χιλιάδες τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,24% τον περασμένο μήνα, ελαφρύτερα από την αύξηση 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Το ποσοστό ανεργίας σημείωσε επίσης άνοδο στο 3,6% από 3,4% προηγουμένως, γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα ότι η αγορά εργασίας ρίχνει τους ρυθμούς της. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση, μειώνοντας επίσης τις πιέσεις στις μετοχές.

Οι επενδυτές αποτιμούν μια πιθανότητα 63% περίπου να αυξήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση της πολιτικής της σε περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME. Οι επενδυτές βλέπουν τα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση ως βασικό παράγοντα για την απόφαση αυτή, δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εστιάζει στην ισχύ της αγοράς εργασίας ως δικαιολογία για αυξήσεις των επιτοκίων.

Στο επίκεντρο σήμερα παρέμειναν οι μετοχές της SVB Financial, οι οποίες κατέρρευσαν σήμερα, μετά και την αποτυχία να αυξήσει τα κεφαλαία της, πριν εν τελεί τεθεί υπό τον έλεγχο των αρχών.

Η μητρική της SVB Financial, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, βρίσκεται πλέον σε συνομιλίες για την πώληση της Silicon Valley Bank. Η εξέλιξη είναι εύλογη, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες της τράπεζας να αντλήσει χρηματοδότηση, ενώ μεγάλες τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαγορά SVB, αλλά ο ραγδαίος ρυθμός των εκροών καταθέσεων από την τράπεζα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη μία ρεαλιστική αξιολόγησή της από πιθανούς αγοραστές.

Μάλιστα διακεκριμένοι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως το Founders Fund του Peter Thiel, συμβούλευσαν τις επιχειρήσεις χαρτοφυλακίου να αποσύρουν τα χρήματά τους, παρά το γεγονός ότι ανώτατο στέλεχος της τράπεζας κάλεσε τους επενδυτές να αντιδράσουν με ψυχραιμία.

Η κίνηση αυτή επιβάρυνε τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις τραπεζικές μετοχές, με το SPDR S&P Regional Banking ETF να υποχωρεί περισσότερο από 4,4%. Οι μετοχές της First Republic και της Signature Bank σημείωσαν πτώση περίπου 15% και 13%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street