Χαμηλότερα των 1.060 μονάδων προσγειώθηκε βιαίως σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μπήκε και αυτό το παγκόσμιο sell off που προκλήθηκε από τον περιφερειακό τραπεζικό κλάδο των Ηνωμένων Πολιτειών, ξυπνώντας μνήμες από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,49% στις 1.056,26 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 113 εκατ. ευρώ.

Η εβδομάδα

Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες στο ΧΑ έφτασαν στο 5,2%, με τον Μάρτιο να έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα για την αγορά, καθώς έχει καταφέρει μόλις δύο, μικρής έκτασης, ανοδικές συνεδριάσεις. Από τη μία το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που άλλαξε τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει των γενικών εκλογών και από την άλλη οι διεθνείς τριγμοί, λόγω της Silicon Valley Bank, μιας μικρής αμερικανικής τράπεζας με επίκεντρο την τεχνολογία, δημιουργήθηκε ένα μείγμα ισχυρού risk off που έχει στοιχίσει μέχρι τώρα στην αγορά πάνω από 6%.

Το κλίμα

Είναι ξεκάθαρο ότι με τον γενικό δείκτη να έχει χάσει πλέον τις 1.060 μονάδες, και με την πρόσφατη πολυ-εβδομαδιαία άνοδο να μην έχει σημαντικές “στάσεις”, το επόμενο ισχυρό σκαλοπάτι στήριξης του γενικού δείκτη είναι στις 970 μονάδες. Επίσης, μεγάλη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης έχασε τα επίπεδα των 800 μονάδων, υπό το βάρος των έντονων ρευστοποιήσεων.

Έτσι, η διαφαινόμενη αντίδραση που υπήρξε στη χθεσινή συνεδρίαση πέφτει στο κενό, για ακόμη μία φορά από εξωγενή καταλύτη, με την αγορά να έχει μπει για τα καλά σε πτωτικό κύκλο, καθώς έχασε τη στήριξη των 1.060 μονάδων. Το εάν θα αντιδράσει είναι πλέον το ζητούμενο, δεδομένης και της αύξησης του πολιτικού ρίσκου που υπάρχει και εντός της χώρας, από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και σήμερα.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι τριγμοί και οι απώλειες ήταν ισχυρές στην Alpha Bank, στην Εθνική και στη Eurobank, ενώ μεγάλη πτώση σημείωσαν οι Πειραιώς, Σαράντης, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Jumbo, Λάμδα, Μυτιληναίος, Autohellas, Βιοχάλκο και Coca Cola. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Quest, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η  Aegean έκλεισε στο +0,28% και ο ΟΠΑΠ στο +1,52%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών