Με απώλειες κινούνται και  σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά τις μέχρι τώρα αυξήσεις επιτοκίου της Federal Reserve και τη δέσμευση για συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Οι δείκτες

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,49% στις 32.095 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,90% στις 3.882 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,37% στις 11.182 μονάδες.

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Ο αριθμός των νέων μισθοδοσιών, εκτός γεωργικού τομέα, ανήλθε σε 311.000 τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,24% τον περασμένο μήνα, ελαφρύτερα από την αύξηση 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Το ποσοστό ανεργίας σημείωσε επίσης άνοδο στο 3,6% από 3,4% προηγουμένως, γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα ότι η αγορά εργασίας ρίχνει τους ρυθμούς της. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση, μειώνοντας επίσης τις πιέσεις στις μετοχές.

Οι εκτιμήσεις για τις αποφάσεις της Fed

Οι επενδυτές αποτιμούν μια πιθανότητα 63% περίπου να αυξήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση της πολιτικής της σε περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME. Οι επενδυτές βλέπουν τα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση ως βασικό παράγοντα για την απόφαση αυτή, δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εστιάζει στην ισχύ της αγοράς εργασίας ως δικαιολογία για αυξήσεις των επιτοκίων.

Στο επίκεντρο η SVB Financial

Στο επίκεντρο σήμερα παραμένουν οι μετοχές της SVB Financial, οι οποίες σημειώνουν πτώση κατά 63%, λόγω των σχεδίων για αύξηση κεφαλαίου άνω των 2 δισ. δολαρίων σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις πωλήσεις ομολόγων και την εκροή καταθέσεων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αναταραχή προκλήθηκε από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της SVB ότι εκδίδει μετοχές ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση μετά από σημαντικές ζημίες στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Η κίνηση αυτή επιβαρύνει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις τραπεζικές μετοχές, με το SPDR S&P Regional Banking ETF να υποχωρεί περισσότερο από 2%. Οι μετοχές της First Republic και της Signature Bank σημειώνουν πτώση περίπου 15% και 13%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street