Να αυξήσουν το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους χωρίς όρους, προέτρεψε σήμερα Παρασκευή τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, προειδοποιώντας ότι μια αθέτηση πληρωμών για το αμερικανικό χρέος θα προκαλούσε «οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση».

Σε κατάθεση για τον προϋπολογισμό ενώπιον της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων της Βουλής που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, η Τζάνετ Γέλεν τόνισε ότι αν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τότε απειλείται η οικονομική πρόοδος που έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ μετά την πανδημία.

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι τοποθετήσεις των ξένων στο αμερικανικό χρέος

«Κατά την εκτίμησή μου – και των οικονομολόγων σε όλο τον κόσμο – η αθέτηση του χρέους μας θα πυροδοτούσε μια οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή. Προτρέπω όλα τα μέλη του Κογκρέσου να συγκεντρωθούν για να αντιμετωπίσουν το όριο του χρέους -χωρίς όρους και χωρίς να περιμένουν την τελευταία στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη δυνατότητα να δοθεί προτεραιότητα στις πληρωμές για το χρέος των ΗΠΑ από τους διαθέσιμους πόρους, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, η Γέλεν είπε ότι «δεν είναι λύση στο ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους».

«Προτεραιότητα είναι απλώς να πληρωθούν όλοι οι λογαριασμοί της κυβέρνησης όταν λήξουν. Είναι κάτι που δεν έχουμε κάνει ποτέ από το 1789. Και είναι στην πραγματικότητα απλώς μια χρεοκοπία με άλλο όνομα».

Όπως υπογράμμισε, η μόνη επιλογή για να αποφευχθεί η συντριπτική άνοδος των επιτοκίων μετά από μια χρεοκοπία είναι να δεσμευτούν οι ΗΠΑ ότι θα πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους.

«Αν δεν το κάνουμε αυτό και πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφύγουμε το οικονομικό χάος, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας γιατί η μη πληρωμή των λογαριασμών της κυβέρνησης θα προκαλέσει οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση», συμπλήρωσε.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν παραχωρήσεις στις δαπάνες από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με αντάλλαγμα την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους. Η Γέλεν έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την ορθή εφαρμογή των προηγούμενων αποφάσεων του Κογκρέσου για τις δαπάνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή