Αυξήθηκαν σημαντικά οι τοποθετήσεις των ξένων σε αμερικανικό χρέος, το Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, κάτι που θεωρείται πως αντανακλά την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών στη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι ξένοι κατέχουν 7,135 τρισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα, σε σχέση με 7,070 τρισ. τον Απρίλιο, ποσό μου μεταφράζεται στο μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Ιούνιο του 2020.

Οι περισσότεροι αγοραστές ήρθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, με επιπλέον εισροές ύψους 35 δισ. δολαρίων, ήτοι συνολικά στα 467,7 δισ. δολάρια. Αν και σημειώνεται πως δεν είναι απαραίτητο οι αγοραστές να ήταν Βρετανοί, αλλά επενδυτές με έδρα το ΗΒ.

Πάντως, σε γενικές γραμμές η Ιαπωνία παραμένει ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους με 1,266 τρισ. δολάρια το Μάιο, από 1,276 τρια. τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθεί η Κίνα με 1,078 τρισ. από 1,096 τρισ. τον Απρίλιο. Μάλιστα, η συνεχής μείωση των τοποθετήσεων από την Κίνα αντανακλά πιθανότατα και τις σταθερά, μέτριες έως κακές, διμερείς σχέσεις καθώς η έλευση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο δεν άλλαξε το status quo.

Θυμίζουμε πως η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεκίνησε το Μάιο στο 1,599% για να υποχωρήσει στο 1,580% στο κλείσιμο του μήνα.

Πάντως, τα στοιχεία επίσης έδειξαν νέα άνοδο στην εισροή ξένων κεφαλαίων σε εταιρικά αμερικανικά ομόλογα και μάλιστα για πέμπτο συνεχή μήνα στα 17,31 δισ. δολάρια το Μάιο από 10,15 δισ. τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders