Tα βλέμμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στα στοιχεία που αφορούν στην πορεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν την Τρίτη και θα δώσουν τον τόνο στη Wall Street που κλυδωνίζεται από τις ανησυχίες σχετικά με την επιφυλακτικότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τις πιθανές επιπτώσεις της μεγαλύτερης τραπεζικής χρεοκοπίας από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ λείανε τις ανησυχίες για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να αυξήσουν τα επιτόκια υψηλότερα από το αναμενόμενο, εάν τα επερχόμενα στοιχεία δείξουν ότι η οικονομία παραμένει θερμή μετά από σχεδόν ένα χρόνο σύσφιγξης.

Wall Street: Πτώση στη σκιά της Silicon Valley Bank

Ωστόσο, αν η έκθεση για τις τιμές καταναλωτή είναι θερμότερη από την αναμενόμενη, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τους φόβους για αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, όπως αυτές που συγκλόνισαν τις αγορές πέρυσι. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιβάρυνε την χρηματιστηριακή αγορά που έχει «ματώσει» από την χρεοκοπία της Silicon Valley Bank.

«Υπάρχει αβεβαιότητα που περιστρέφεται γύρω από την έκθεση για τον πληθωρισμό και υπάρχει μεγάλη σύγχυση που προκλήθηκε από την χρεοκοπία της SVB και ανησυχία ότι μπορεί να είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα» εξηγεί στο Reuters  ο ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Dakota Wealth, Ρόμπερτ Παβλίκ. «Η αγορά αντιμετωπίζει τη σύγχυση και την αβεβαιότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

H Fed και η SVB

Ο S&P 500 βυθίστηκε την Παρασκευή, αυξάνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες σε 4,5%. Μετά από τη μεγάλη ανάκαμψη που κατέργαψε τον Ιανουάριο, ο δείκτης αναφοράς περιορίζει τα κέρδη του σε  0,6% από την αρχή του 2023.

Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί, καθώς η Fed έχει αυξήσει το κόστος του χρήματος στην προσπάθεια της να καταοπεμήσει τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις , δημιουργώντας ρωγμές στην οικονομία που θα μπορούσαν να διευρυνθούν αν συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.

Επιπλέον επικρατεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα  από την πτώχευση της SVB  αλλά και της Silvergate, από την αγορά των crypto, η οποία αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε  τη διακοπή των εργασιών της  και την εθελοντική εκκαθάριση.

Την Παρασκευή, οι αγορές φάνηκε να μειώνουν τις προσδοκίες τους για τη «γερακίσια» στάση της Fed, αποτιμώντας πιθανότητα 40% ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 21-22 Μαρτίου, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME. Αυτές οι πιθανότητες βρίσκονταν γύρω στο 70% μόλις την Πέμπτη, αλλά μειώθηκαν την Παρασκευή, αφού οι επενδυτές είδαν τα στοιχεία για την απασχόληση και απέκτησαν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την έκταση των προβλημάτων της SVB.

Αργά την Παρασκευή, οι αποδόσεις των διετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων, τα οποία ακολουθούν στενά τις προσδοκίες για την πολιτική της Fed, ήταν σε τροχιά για τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση τους κατά μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]