Ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια για τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους στα Βαλκάνια, το οποίο διευρύνεται έπειτα και από το άνοιγμα της ΔΕΗ στη Ρουμανία.

Η Ελλάδα καθιερώνεται πλέον και εκτός συνόρων ως πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών και υπηρεσιών και συμβάλλοντας στην ενεργειακή συνεργασία των χωρών των Βαλκανίων για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

Τι κερδίζουν ΔΕΗ και Ελλάδα από την εξαγορά της Enel Romania

Το προβάδισμα

Με την εξαγορά της ENEL Romania, η ΔΕΗ αποκτά εντυπωσιακό προβάδισμα καθώς εισέρχεται στην πιο ανεπτυγμένη αγορά των Βαλκανίων αποκτώντας εκεί ένα χαρτοφυλάκιο με 133.000 χλμ. δικτύων διανομής και 3,2 εκατομμύρια πελάτες στη λιανική καθώς και έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) 534 MW σε λειτουργία και 5,4 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Δεκέμβριο, το deal της ΔΕΗΑΝ (θυγατρική της ΔΕΗ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ) με τη Mytilineos για την ανάπτυξη και πώληση δύο φωτοβολταϊκών πάρκων περίπου 210 MW στη Ρουμανία που είχαν αναπτυχθεί από τη Mytilineos, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή τους. Εκτός από τη Ρουμανία, η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για εξαγορά έργων ΑΠΕ σε Βουλγαρία και άλλες χώρες της Βαλκανικής. Παράλληλα, η θυγατρική της ΔΕΗ στη Βόρεια Μακεδονία, η EDS δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και η PPC Albania. Επίσης, στη Β. Μακεδονία η ΔΕΗ έχει προκριθεί στον διαγωνισμό για την κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού.

Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χτίζει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία ήδη λειτουργεί δύο αιολικά πάρκα, ένα στην Πολωνία, ισχύος 102 MW και ένα στη Βουλγαρία 30 MW. Κατά το έτος 2021, όπως αναφέρεται και στην έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας, η δραστηριότητα του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, αναπτύχθηκε εκτός από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, και στη Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Σερβία και Αλβανία.

Όσο για τη Mytilineos, διαθέτει άδεια trading ρεύματος και φυσικού αερίου για όλες τις βαλκανικές χώρες. Ειδικότερα, δραστηριοποιείται στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου και ρεύματος σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Σλοβακία και Σερβία. Στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας ο όμιλος αξιολογεί σχέδιο για την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ρεύματος, η οποία θα καλύπτει και τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της πόλης των Σκοπίων. Επίσης, αναπτύσσει έργα ΑΠΕ σε Ρουμανία και Κροατία, ενώ προχωρά και η κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού -θερμότητας στη Σλοβενία.

Ισχυρή παρουσία HELLENiQ Energy και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στα Βαλκάνια

Σημαντικό είναι και το εκτόπισμα στα Βαλκάνια της HELLENiQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Στο Μαυροβούνιο δραστηριοποιείται με τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της χώρας, τη JUGOPETROL A.D. (στην οποία κατέχει το 54,53% των μετοχών), στη λιανική εμπορία, διανομή και αποθήκευση πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Γενικότερα, κατέχει περίπου το 60% της εγχώριας αγοράς. Επίσης, λειτουργεί τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων, δίκτυο 44 πρατηρίων με το σήμα ΕΚΟ και άλλες υποδομές.

Ισχυρή είναι η παρουσία της και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της ΟΚΤΑ AD Skopje που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στη χώρα, με μερίδιο 60% της αγοράς. Τον Ιούλιο του 2002, οι εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ συνδέθηκαν με αγωγό 210 χιλιομέτρων με το διυλιστήριο του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στη Θεσσαλονίκη. Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη λειτουργία του αγωγού, με τελικό προϊόν diesel. Επιπλέον, διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης, 27 πρατήρια βενζίνης με το σήμα ΟΚΤΑ και εγκαταστάσεις διύλισης αργού πετρελαίου.

Στη Βουλγαρία με την EKO Bulgaria EAD, θυγατρική της 100%, δραστηριοποιείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο προϊόντων πετρελαίου και λιπαντικών με το σήμα ΕΚΟ, καθώς επίσης και τη διανομή και αποθήκευση υγραερίου. Παράλληλα, λειτουργεί το πέμπτο μεγαλύτερο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων στη χώρα, με 91 πρατήρια, ενώ διαθέτει και δύο εγκαταστάσεις υγραερίου. Αντίστοιχα στη Σερβία, με την EKO SERBIA Novi Beograd δραστηριοποιείται στον εφοδιασμό, μεταφορά και εμπορία πετρελαιοειδών, λιπαντικών και υγροποιημένου αερίου (LPG) ενώ διαθέτει συνολικά 55 πρατήρια υγρών καυσίμων.

Όσο για τη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, η LPC (ο βραχίονας του ομίλου στην παραγωγή και εμπορία λιπαντικών προϊόντων, παραφινών και άλλων προϊόντων πετρελαίου), έχει θυγατρικές σε Βουλγαρία (Bulvaria), Σερβία (Cyclon doo) και Ρουμανία (Cyrom). Με την CORAL (Shell licensee) λειτουργεί εννέα πρατήρια στη Σερβία, 29 πρατήρια στην Κροατία και τρία πρατήρια στη Βόρεια Μακεδονία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια