Η Silicon Valley Bank (SVB) έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που πτώχευσε από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, όταν 25 τραπεζικά ιδρύματα κατέρρευσαν, συμπεριλαμβανομένων της Washington Mutual και της Lehman Brothers με περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από το 2008 έως το 2015, περισσότερες από 500 ομοσπονδιακά ασφαλισμένες τράπεζες των ΗΠΑ απέτυχαν, με αποτέλεσμα συχνά να απορροφώνται από άλλα ιδρύματα.

Ο «καπετάνιος» της SVB που επιχείρησε να εγκαταλείψει πρώτος το… πλοίο

Τα στοιχεία της FDIC

Αξιοσημείωτα είναι και τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp. – FDIC), η οποία ανέλαβε την εκκαθάριση της SVB. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 23 χρόνια, από το 2001 μέχρι και το 2023, έχουν χρεοκοπήσει 562 τράπεζες. Χειρότερη χρονιά ήταν το 2010 με 157 ιδρύματα συνολικής αξίας 96 δισ. δολαρίων να καταρρέουν.

Από πλευράς «κόστους» χειρότερη χρονιά ήταν το 2008 με το κραχ 25 τραπεζών, αξίας 373 δισ. δολαρίων. Όπως επισημαίνεται, τη συγκεκριμένη χρονιά, μετά την κατάρρευσή της, η Washington Mutual αγοράστηκε από την JPMorgan Chase.

Στην περίπτωση της SVB, η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) δημιούργησε την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, στην οποία περνούν πλέον οι εξασφαλισμένες καταθέσεις της SVB.  Συγκεκριμένα, η Deposit Insurance National Bank of Santa Clara θα επιτρέπει στους καταθέτες πρόσβαση στα ασφαλισμένα κεφάλαιά τους και χρόνο για να ανοίξουν λογαριασμούς σε άλλα ασφαλισμένα ιδρύματα.

Το top5 των πτωχεύσεων

  1. Lehman Brothers Holdings Inc. (2008)
    Η Lehman Brothers υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, με 691 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 619 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη. Η κατάρρευσή της πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση.
  2. Washington Mutual Inc. (2008)
    Η Washington Mutual, επίσης γνωστή ως WaMu, ήταν η μεγαλύτερη ένωση αποταμιεύσεων και δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν καταρρεύσει το 2008. Τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας αποτιμήθηκαν στα 307 δισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή της χρεοκοπίας.
  3. IndyMac Bancorp Inc. (2008)
    Η IndyMac ήταν μια τράπεζα με έδρα την Πασαντίνα που κήρυξε πτώχευση το 2008 με περιουσιακά στοιχεία 32,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις 19,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  4. Continental Illinois National Bank and Trust Co. (1984)
    Η Continental Illinois ήταν μια τράπεζα με έδρα το Σικάγο που κήρυξε πτώχευση το 1984. Η αποτυχία της ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, εκείνη την εποχή, και τα περιουσιακά της στοιχεία αποτιμήθηκαν σε 40 δισ. δολάρια.
  5. Bank of Credit and Commerce International (1991)
    Η Bank of Credit and Commerce International (BCCI) ήταν μια τράπεζα με έδρα το Λονδίνο που κατέρρευσε το 1991. Η περιουσία της υπολογίστηκε στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή