Η κατάρρευση της περιφερειακής τράπεζας Silicon Valley Bank, ξυπνάει μνήμες του 2008, όταν η χρεοκοπία της Lehman Brothers προκάλεσε μια χρηματοπιστωτική κρίση η οποία μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μπορεί η Silicon Valley Bank να είναι μία μη συστημική τράπεζα και το μέγεθός της να είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με τη Lehman Brothers, ωστόσο μετά την αναστολή της λειτουργίας της το πρώτο φαινόμενο ντόμινο έκανε την εμφάνισή του, καθώς η επίσης περιφερειακή τράπεζα της Νέας Υόρκης Signature Bank επίσης ανέστειλε τη λειτουργία της κατόπιν εντολής των ρυθμιστικών αρχών.

«Όταν φεύγει η παλίρροια βλέπεις ποιος κολυμπά γυμνός» – Οι επόμενες ημέρες για την SVB

Το ιστορικό της κατάρρευσης

Για τη Silicon Valley Bank όλα ξεκίνησαν όταν διέρρευσαν αναφορές στον τύπο ότι θα προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 2,25 δισ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Οι αναφορές αυτές πυροδότησαν ένα κύμα ανησυχίας αναφορικά με την ικανότητα της τράπεζας η οποία ειδικευόταν στη χρηματοδότηση startups να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Τα venture capitals άρχισαν να ζητούν τις καταθέσεις τους πίσω. Η τράπεζα όμως έχοντας στραφεί στην αγορά ομολόγων στο πλαίσιο της επενδυτικής της στρατηγικής, έπρεπε να ρευστοποιήσει τους τίτλους αυτούς οι οποίοι με τις αποδόσεις τους στα ύψη η αξία τους είχε υποτιμηθεί σε σχέση με όταν είχαν αγορασθεί.

Έτσι εν ριπή οφθαλμού, δημιουργήθηκε ένα χρηματοδοτικό κενό στην τράπεζα και μαζί της μια βύθιση της μετοχής της τράπεζας.

Η ελεύθερη πτώση της μετοχής

Τη Πέμπτη 90 Μαρτίου η μετοχή της Silicon Valley Bank διέγραψε το 60,41% της αξίας της πέφτοντας στα 106,04 δολάρια από τα 267,83 μια ημέρα νωρίτερα, συρρικνώνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στα 6,28 δισ. δολάρια.
Το επίπεδο αυτό απέχει παρασάγγας από το υψηλό ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος των 755,03 δολαρίων στις 3 Νοεμβρίου του 2021. Το υψηλότερο επίπεδο

Είναι μια περίοδος κατά την οποία η τράπεζα βρίσκεται σε έναν οργασμό δραστηριότητας, δανείζοντας αθρόα τις startups του αμερικανικού τεχνολογικού κλάδου, αλλά και τα ιδιωτικά επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capitals) που θέλουν να επενδύσουν σε αυτές.

Από το υψηλό του Νοεμβρίου του 2021, μετά τη βύθιση της περασμένης Πέμπτης, οι συνολικές απώλειες της μετοχής διαμορφώνονται στο -85,68%. Δηλαδή, σε μία ημέρα έχασε σχεδόν το τριπλάσιο των απωλειών που είχε σημειώσει σε 17 μήνες.

Το συμπέρασμα

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που θέλει τον τεχνολογικό κλάδο να ευνοείται όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά. Οι εταιρείες του θεωρούνται εταιρείες ανάπτυξης και αξίας όπως οι παραδοσιακές επιχειρήσεις.

Η Silicon Valley Bank ήταν μια τράπεζα η οποία επέλεξε να επικεντρωθεί στις νεοφυείς επιχειρήσεις του προαναφερόμενου κλάδου. Όταν τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται, οι ευνοϊκές συνθήκες αποτέλεσαν παρελθόν. Το 2022, οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών βρέθηκαν εν μέσω ενός κλοιού πιέσεων και υπέστησαν βαριές απώλειες.

Τις πιέσεις αυτές τις αισθάνθηκε περισσότερο από όλους η Silicon Valley Bank φθάνοντας στο χείλος της κατάρρευσης και διολισθαίνοντας πλέον από αυτό.

Ευχής όλων είναι το νέο σοκ στον χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ να μην πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και ο κόσμος να μην βιώσει μια νέα Lehman Brothers.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή