Ένα μεγάλο όσο και αμφιλεγόμενο έργο εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή της Αλάσκας πρόκειται να εγκρίνει εντός της ημέρας η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για το πρότζεκτ Willow, επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί ο ενεργειακός γίγαντας ConocoPhillips , το οποίο βρίσκεται εντός του Εθνικού Αποθέματος Πετρελαίου της Αλάσκα, μιας περιοχής 23 εκατομμυρίων στρεμμάτων στη Βόρεια Πλαγιά της πολιτείας που αποτελεί η μεγαλύτερη έκταση αδιατάρακτης δημόσιας γης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Fed έχουν όλα τα εργαλεία για τη διαχείριση της κρίσης με την τράπεζα SVB

Κατά τη διάρκεια ζωής του έργου αναμένεται να εξορυχθούν περίπου 600 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, με τη μέγιστη παραγωγή να αγγίζει τα 180.000 βαρέλια ημερησίως, όπως αναφέρει η ConocoPhillips στην ιστοσελίδα της.

Απαγόρευση εξορύξεων στην Αρκτική

Είχε προηγηθεί, την Κυριακή, η παρουσίαση από το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών των ενεργειών στις οποίες έχει προχωρήσει για να καταστήσει σχεδόν 3 εκατομμύρια στρέμματα της θάλασσας Μπόφορτ στον Αρκτικό Ωκεανό «επ’ αόριστον εκτός ορίων» για την εκτέλεση έργων εξόρυξης υδρογονανθράκων, κλείνοντας ουσιαστικά τα αμερικανικά ύδατα της Αρκτικής στην εξερεύνηση πετρελαίου.

Εκτός από την απαγόρευση των γεωτρήσεων, η κυβέρνηση θα προωθήσει νέα μέτρα προστασίας για περισσότερα από 13 εκατομμύρια στρέμματα «οικολογικά ευαίσθητων» Ειδικών Περιοχών εντός του πετρελαϊκού αποθέματος της Αλάσκας, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της την Κυριακή.

Δύσκολη ισορροπία

Οι κινήσεις αυτές έρχονται καθώς ο Μπάιντεν προσπαθεί να εξισορροπήσει τους στόχους του για την απαλλαγή της αμερικανικής οικονομίας από τον άνθρακα και τη διατήρηση της παρθένας άγριας φύσης με τις εκκλήσεις για αύξηση της εγχώριας προσφοράς καυσίμων ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Το Willow έχει την υποστήριξη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και των κρατικών αξιωματούχων που επιθυμούν δημιουργία θέσεων εργασίας, όμως στο πρότζεκτ αντιτίθενται σθεναρά περιβαλλοντικές ομάδες που θέλουν γρήγορη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Το να προστατεύεις μια περιοχή της Αρκτικής για να μπορείς να καταστρέψεις μια άλλη δεν έχει νόημα και δεν θα βοηθήσει τους ανθρώπους και την άγρια ζωή που θα επηρεαστούν από το έργο Willow», δήλωσε η Kristen Monsell, ανώτερη δικηγόρος στο Κέντρο για τη Βιολογική Ποικιλομορφία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας