Αντιμέτωπες με μια δύσκολη εβδομάδα είναι οι διεθνείς αγορές, καθώς οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της SVB, της μεγαλύτερης χρεοκοπίας τράπεζας στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008, συμπίπτουν με την ανακοίνωση βασικών οικονομικών στοιχείων.

Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ενώ την Τετάρτη ακολουθεί ο προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου και την Πέμπτη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

ΕΚΤ: Ετοιμάζεται για τη νέα αύξηση επιτοκίων

«Υπάρχει μια δύσκολη πορεία μπροστά μας», τονίζει ο Pooja Kumra, ανώτερος στρατηγικός εμπειρογνώμονας για τα επιτόκια στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο στην TD Securities στο Λονδίνο.

Ο δείκτης φόβου

Η μεταβλητότητα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, όπως μετράται από τον «δείκτη φόβου», τον VIX , είχε ήδη εκτοξευθεί την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης ICE BofA Move Index, που μετρά της μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά σταθερού εισοδήματος, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα χρηματιστήρια στη Μέση Ανατολή έκλεισαν χαμηλότερα την Κυριακή, με το αιγυπτιακό χρηματιστήριο να ηγείται της πτώσης. Στο Κατάρ, σχεδόν όλες οι μετοχές βρίσκονταν σε αρνητικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Qatar Islamic Bank , η οποία σημείωσε πτώση 3,9%.

Σε ένα άλλο σημάδι πιθανής μετάδοσης σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, το stablecoin USD Coin (USDC) έχασε τη σύνδεση με το δολάριο και υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο το Σάββατο. Αργότερα ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του αφού η Circle, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από αυτό, διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι θα τιμήσει την ισοτιμία  παρά την έκθεση στην Silicon Valley Bank.

Παρόλα αυτά, η ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα είναι πιθανό να παραμείνει.

Εν αναμονή του σχεδίου της κυβέρνησης Μπάιντεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Κυριακή ότι συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές για να απαντήσει στην κατάρρευση της SVB.

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διασφαλίσουν όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις στη Silicon Valley Bank, σταθμίζοντας μια παρέμβαση για να αποτρέψουν αυτό που φοβούνται ότι θα προκαλούσε πανικό στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέφερε την Κυριακή η Washington Post, επικαλούμενη τρία άτομα με γνώση του θέματος.

Αλλά οι επενδυτές θα μπορούσαν να πάνε στη συνεδρίαση της Δευτέρας με λίγο χρόνο για να αφομοιώσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Η SVB θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ντόμινο σε άλλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και όχι μόνο. Οι μετοχές των περιφερειακών και μικρότερων τραπεζών των ΗΠΑ δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα την Παρασκευή. Ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών S&P 500  υποχώρησε κατά 4,3%, με αποτέλεσμα οι απώλειες της εβδομάδας να φτάσουν στο 18%, τη χειρότερη εβδομάδα από το 2009.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες