Στην προετοιμασία των αμυντικών συστημάτων της χώρας για το ενδεχόμενο επιβολής ενός «πλήρους αποκλεισμού» από την Κίνα θα εστιαστούν το επόμενο διάστημα οι αμυντικές δαπάνες της Ταϊβάν.

Κίνα: Αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες κατά 7,2% λόγω Ταϊβάν

Σύμφωνα με έκθεση του στρατού της νήσου, που επικαλείται το Reuters, οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν την αποθήκευση ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 καθώς και την αναπλήρωση των αποθεμάτων πυροβολικού και πυραύλων.

Πώς θεωρείται ότι θα επιχειρήσει η Κίνα

Όσον αφορά το μοντέλο που θεωρείται ότι θα ακολουθήσει το Πεκίνο σε περίπτωση που επιχειρήσει να ασκήσει πίεση στην Ταϊβάν, το υπουργείο Άμυνας της χώρας σημείωσε ότι ο στρατός της Κίνας διεξάγει επιχειρήσεις με κοινές δυνάμεις με στόχο τον έλεγχο των στρατηγικών σημείων ασφυξίας και την άρνηση πρόσβασης σε ξένες δυνάμεις.

«Πρόσφατα, το μοντέλο άσκησης και εκπαίδευσης του κομμουνιστικού στρατού έχει προσαρμοστεί από έναν ενιαίο στρατιωτικό τύπο σε κοινές επιχειρήσεις χερσαίων, θαλάσσιων, εναέριων και πυραυλικών δυνάμεων», ανέφερε στην έκθεση, η οποία εκδόθηκε πριν από την απάντηση του υπουργού Άμυνας Chiu Kuo-cheng σε ερωτήσεις βουλευτών στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.

«Υιοθετεί μια προσέγγιση πραγματικού πολέμου και μετατοπίζεται από την εκπαίδευση στην προετοιμασία μάχης», υποστηρίζεται.

Ένα «Σινικό Τείχος από ατσάλι»

Η Κίνα, από την πλευρά της, που θεωρεί ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου του Πεκίνου, πρόκειται να προχωρήσει σε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του στρατού της ώστε να τον καταστήσει ένα «Σινικό Τείχος από ατσάλι», όπως το έθεσε τη Δευτέρα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σι είπε επίσης ότι, όταν πρόκειται για την Ταϊβάν, η Κίνα πρέπει να αντιταχθεί στις δραστηριότητες υπέρ της ανεξαρτησίας και της απόσχισης και στην παρέμβαση τρίτων δυνάμεων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν υποστηρίζει ότι η Κίνα αύξησε συστηματικά την ισχύ των δράσεων «κοινής πολεμικής ετοιμότητας» γύρω από την Ταϊβάν.

Ο κινεζικός στρατός έστειλε πέρυσι περισσότερα από 1.700 αεροσκάφη στη ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνας της Ταϊβάν. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους και αποτελεί «σημαντική απειλή» για την άμυνα της Ταϊβάν, σύμφωνα με το υπουργείο.

«Γκρίζες ζώνες»

Η Κίνα έχει «ομαλοποιήσει» τις ζώνες απαγόρευσης της ναυσιπλοΐας γύρω από τη Θάλασσα Μποχάι, την Κίτρινη Θάλασσα και τα Στενά της Ταϊβάν, πρόσθεσε το υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο ελπίζει να επεκτείνει την ικανότητα στρατιωτικής δραστηριοποίησης σε μια περιοχή από την Ιαπωνία ως τα νησιά του Ειρηνικού, για να «πνίξει και να ελέγξει» κρίσιμης σημασίας θαλάσσιες αρτηρίες.

Το υπουργείο υποστήριξε ακόμα ότι η Κίνα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τακτικές δημιουργίας «γκρίζων ζωνών» για να δοκιμάσει την αντίδραση της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, «μπαλονιών» και αλιευτικών σκαφών σε περιοχές κοντά στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι θα συμπεριλάβει κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους για σημαντικά όπλα αμερικανικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger και των κινητών εκτοξευτών πυραύλων M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας