Η Κίνα πρόκειται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες φέτος κατά 7,2% σε 1,56 τρισεκατομμύρια γιουάν (230 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με προσχέδιο που κυκλοφόρησε την Κυριακή από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας αυξήθηκε κατά 7,1% πέρυσι στα 1,45 τρισεκατομμύρια γιουάν , ταχύτερα από την αύξηση 6,8% το 2021 και 6,6% το 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το 2019, οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν κατά 7,5% στα 1,19 τρισεκατομμύρια γιουάν.

Κίνα: Θα γίνει η Ταϊβάν η επόμενη… Ουκρανία;

Η Ταϊβάν

Το προσχέδιο απευθύνει έκκληση για «αποφασιστικά βήματα για να αντιταχθεί στην «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», ενώ παράλληλα διατηρεί την έκκληση του Πεκίνου για «ειρηνική επανένωση».

Ταϊβάν σε Πεκίνο: Σεβαστείτε τη βούληση του λαού για ανεξαρτησία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε τον Δεκέμβριο πάνω από 800 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντικές δαπάνες για το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Εκτός από τον εγχώριο πληθωρισμό, το σχέδιο δαπανών υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης των κινεζικών και ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων .

Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια.

Το οικονομικό έτος 2022, οι ΗΠΑ δαπάνησαν 767 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 12% του προϋπολογισμού τους, για την εθνική άμυνα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό ήταν περίπου 2% περισσότερο από τα 755 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν το 2021, έδειξαν τα στοιχεία.

Οι προκλήσεις του Σι

Με το πρόσφατο 20ο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «χαλύβδωσε» την ηγεμονία του, εξασφαλίζοντας μια ιστορική τρίτη πενταετή θητεία.

Η πολιτική του βρίσκεται ωστόσο τώρα αντιμέτωπη με μείζονες προκλήσεις: από την εν εξελίξει «επέλαση» της COVID-19 στην αχανή χώρα του, έως την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και αναθεωρημένων επί τα χείρω προβλέψεων για το πότε τελικά θα εξασφαλίσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

Σε αυτό το φόντο, ο «δρόμος» για τη διασφάλιση του αδιαμφισβήτητου της ηγεμονίας του -ή και της πιθανής περαιτέρω παράτασής της- δείχνει να περνά με όλο και μεγαλύτερη… ευκρίνεια από την Ταϊβάν.

Η Κίνα τη θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της επικράτειάς της και ο πρόεδρος Σι έχει καταστήσει σαφές ότι το πάγια ακανθώδες θέμα της «επανένωσης» αποτελεί προτεραιότητα για την προεδρία του. Μια σαφής «κόκκινη γραμμή», για την οποία προτίθεται να προσφύγει στη βία, εάν παραβιαστεί.

Προς επίρρωση -εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής αντιπαλότητας στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού και του νέου ψυχροπολεμικού σκηνικού που διαμορφώνεται με άξονα τον πόλεμο στην Ουκρανία- η ένταση στο Στενό της Ταϊβάν χτύπησε και πάλι «κόκκινο» ανήμερα των Χριστουγέννων, όταν η Κίνα προχώρησε στα μεγαλύτερης έως τώρα κλίμακας αεροναυτικά γυμνάσια «κρούσης» γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί.

Κίνηση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως… πρόβα αποκλεισμού, στο πλαίσιο εξεταζόμενων σχεδίων για κινεζική επίθεση και εισβολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως