Βελτίωση του κλίματος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις προανήγγειλε ο νέος πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κιάνγκ, τονίζοντας ότι το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις θα βελτιωθεί, ενώ θα εξασφαλιστεί ίση μεταχείριση για όλους τους τύπους εταιρειών.

Ο Λι, ο πρώην επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σαγκάης, τοποθετήθηκε ως πρωθυπουργός το Σάββατο κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του κινεζικού κοινοβουλίου και έχει αναλάβει να αναζωογονήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά από τρία χρόνια περιορισμών λόγω κορωνοϊού.

Κίνα και Ρωσία, μία σχέση εξάρτησης

«Γίνεται φίλοι με τους επιχειρηματίες»

Κάνοντας το δημόσιο ντεμπούτο του σε συνέντευξη Τύπου, ο στενός σύμμαχος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα θα λάβει μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης και προέτρεψε τους αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα να «γίνουν φίλοι» με τους επιχειρηματίες.

«Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι η θεμελιώδης λύση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο 63χρονος Λι στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο κεντρικό Πεκίνο μετά τη λήξη της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο Λι αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η αδύναμη εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών και της ιδιωτικής βιομηχανίας, η υποτονική ζήτηση για εξαγωγές και η επιδείνωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως γραφειοκράτης καριέρας σε ορισμένες από τις πιο δυναμικές οικονομικά περιοχές της Κίνας, ο Λι μίλησε για το ιστορικό των σχέσεών του με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει ταρακουνηθεί τα τελευταία χρόνια από ένα σαρωτικό κύμα αυστηρών ρυθμίσεων, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν κλάδοι όπως οι διαδικτυακές πλατφόρμες και η ιδιωτική εκπαίδευση.

Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

«Πράγματι, πέρυσι υπήρξαν κάποιες λανθασμένες παρατηρήσεις σχετικά με την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, οι οποίες ανησύχησαν ορισμένους επιχειρηματίες», δήλωσε ο Λι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Οι ιδιώτες επιχειρηματίες ή επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν ένα καλύτερο περιβάλλον και ευρύτερο χώρο για ανάπτυξη … θα δημιουργήσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλα τα είδη οντοτήτων της αγοράς και θα καταβάλουμε περαιτέρω προσπάθειες για να στηρίξουμε τους ιδιώτες επιχειρηματίες να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν», πρόσθεσε.

Κατά την έναρξη της ετήσιας κοινοβουλευτικής συνόδου, η Κίνα έθεσε ως στόχο για την αύξηση του ΑΕΠ περίπου 5% τοις εκατό, τον χαμηλότερο στόχο της εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, αφού η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 3% πέρυσι.

Η επίτευξη του στόχου δεν θα είναι εύκολη, με την Κίνα να αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες φέτος, δήλωσε ο Λι.

Ο Λι Κιάνγκ διαδέχεται τον Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος αποσύρθηκε μετά από δύο πενταετείς θητείες, κατά τις οποίες θεωρήθηκε ότι παραγκωνιζόταν όλο και περισσότερο καθώς ο Σι έσφιγγε τον έλεγχο της οικονομίας.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι στενοί δεσμοί του νέου πρωθυπουργού με τον Σι θα του επιτρέψουν να προωθήσει πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές.

Η ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης από τον Λι ήταν πιο σύντομη από τις αντίστοιχες που πραγματοποιούσε ο προκάτοχός του, οι οποίες μπορεί να ξεπερνούσαν τις δύο ώρες.

«Σινικό Τείχος από ατσάλι»

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα χρειάζεται ασφάλεια για να αναπτυχθεί και πρέπει να εκσυγχρονίσει τον στρατό της για να γίνει ένα «Σινικό Τείχος από ατσάλι».

Επρόκειτο για την πρώτη ομιλία του Σι από τότε που το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, το κοινοβούλιο της Κίνας, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της τρίτης ανανέωσης της θητείας του στην προεδρία της χώρας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την εποχή του Μάο.

«Η ασφάλεια είναι το θεμέλιο για την ανάπτυξη, η σταθερότητα είναι η προϋπόθεση για την ευημερία», δήλωσε ο 69χρονος Σι.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα αναμένεται να αυστηροποιήσει την κομματική εποπτεία σε θέματα ασφαλείας, μια κίνηση που έρχεται μετά την αντικατάσταση κορυφαίων αξιωματούχων ασφαλείας από τον Σι με έμπιστους συμμάχους του.

Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα θα διανείμει τους καρπούς της ανάπτυξης πιο δίκαια, σε μια προσπάθεια προς την «κοινή ευημερία», την πολιτική που αποσκοπεί στη μείωση του εισοδηματικού χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Η Κίνα πρέπει να επιτύχει μεγαλύτερη αυτοδυναμία στην επιστήμη και την τεχνολογία, είπε ο Σι, μια έκκληση που έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν την πρόσβαση της Κίνας σε εξοπλισμό κατασκευής τσιπ και άλλες τεχνολογίες αιχμής.

Σχετικά με την Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί το οποίο η Κίνα θεωρεί δικό της – και που αποτελεί σημαντικό παραγωγό ημιαγωγών, ο Σι είπε ότι η Κίνα πρέπει να αντιταχθεί στις δραστηριότητες υπέρ της ανεξαρτησίας και της απόσχισης και στην παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων.

Οι σχέσεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν στο ναδίρ μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2022, με το Πεκίνο να απαντά με πρωτοφανούς έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, ενώ διέκοψε τον στρατιωτικό διάλογο με την Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως