Ο Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ αποτελεί ένα έργο εμβληματικό της προσπάθειας των χωρών να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία, σε μια περίοδο κατά την οποία η ενεργειακή επάρκεια ιεραρχείται πολύ ψηλά σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος Αβαξ, που διακρίνεται για την υψηλή τεχνογνωσία και τις επιδόσεις του στην καινοτομία, συμβάλλει ουσιαστικά με έργα τέτοιου βεληνεκούς.

Ο σταθμός ολοκληρώθηκε το 2022 και αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ποτέ ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό. Η συνολική ισχύς του είναι 4.650 MW, από τα οποία τα 3.150 MW (Φάση 2: 1.500 MW και Φάση 3: 1.650 MW) εγκαταστάθηκαν από την ΑΒΑΞ.

Περιγραφή και χρονοδιάγραμμα

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ ολοκλήρωσε και παρέδωσε στον φορέα υλοποίησης Mass Group Holding στην Bismayah της Βαγδάτης στο Ιράκ την 3η φάση του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου το 2022.

Η συγκεκριμένη φάση του έργου περιελάμβανε τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή (EPC) και την παράδοση «με το κλειδί στο χέρι» (turnkey) ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 1.650 MW, ο οποίος αξιοποιεί τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου. Μάλιστα, ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα 30 μηνών που θεωρείται ρεκόρ για το μέγεθος του συγκεκριμένου έργου.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ. Η Φάση 3 είναι τα πρώτα δύο κτίρια (από αριστερά προς τα δεξιά) και η Φάση 2, τα δύο επόμενα κτίρια.

Τεχνογνωσία και εμπειρία

Στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε το έργο αποτυπώνεται η αξία της τεχνογνωσίας και εμπειρίας του ομίλου.

Ενδεικτικό των απαιτήσεων της συγκεκριμένης φάσης του έργου είναι ο γεγονός ότι έφτασε να απασχολεί περισσότερους από 1.300 εργαζόμενους από τουλάχιστον 20 διαφορετικές εθνικότητες που συνεργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου σε ένα πολυεθνικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αντεπεξήλθαν με απόλυτη επιτυχία. Ας σημειωθεί, δε, πως όλοι οι εργαζόμενοι διέμεναν σε camp εντός του εργοταξίου που είχε αναπτύξει και διαχειριζόταν η ΑΒΑΞ.

Το έργο εκτελέστηκε υπό την Διεύθυνση του Τμήματος Ενεργειακών και Βιομηχανικών Έργων του Ομίλου. Ο λεπτομερής σχεδιασμός (process & control) καθώς και η πλειοψηφία των οικοδομικών και των εξειδικευμένων ηλεκτρομηχανολογικών μελετών του έργου, διεκπεραιώθηκαν με επιτυχία από τους έλληνες μηχανικούς της εταιρείας (in house).

Η προμήθεια και η ασφαλής κι έγκαιρη μεταφορά στην Βαγδάτη όλου του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού οργανώθηκε και υλοποιήθηκε επίσης από την ΑΒΑΞ όπως και οι εργασίες ανέγερσης/κατασκευής, καθώς κι οι απαραίτητες δοκιμές και η θέση σε λειτουργία του Σταθμού.

Εμβληματικό ελληνικό ενεργειακό έργο

Η ισχύς των 1.650MW του BISMAYAH PHASE 3 είναι μεγαλύτερη από  κάθε άλλου σταθμού παραγωγής στην Ελλάδα. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δίδυμη μονάδα BISMAYAH PHASE 2 που επίσης ολοκλήρωσε επιτυχώς η ΑΒΑΞ στον ίδιο σταθμό λίγα χρόνια πριν, συμβάλλει ουσιαστικά στην πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Ιράκ. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το BISMAYAH PHASE 3 αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό

Οι δυσκολίες

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η ΑΒΑΞ κατά την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, κάθε άλλο παρά αμελητέες ήταν. Οι μεγαλύτερες συνοψίζονται στα εξής τρία σημεία: στο γεγονός ότι οι εργασίες για ένα τόσο εξελιγμένο τεχνολογικά έργο εκτελέστηκαν σε ένα δυναμικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό του Ιράκ, στη μάχη με τον χρόνο ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα σε περιβάλλον αλλεπάλληλων ανατιμήσεων των υλικών, σε πλαίσιο γενικευμένης ενεργειακής κρίσης, καθώς και στη δημιουργία και διατήρηση ενός παγκοσμιοποιημένου κλίματος εργασίας.

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων

Οι άνθρωποι της ΑΒΑΞ έδωσαν μεγάλη προσοχή στη διαμόρφωση ενός ιδανικού πολυπολιτισμικού εργασιακού περιβάλλοντος. Σε αυτό συνέβαλε μία ειδικά διαμορφωμένη έκταση εντός των ορίων του έργου, με τα κατάλληλα μέτρα φύλαξης, σε συνεργασία με διεθνείς καταρτισμένες και έμπειρες εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές, χώρους υγειονομικής πρόληψης, άθλησης και αναψυχής, με σεβασμό στην διαφορετικότητα κάθε μορφής.

Από τα πιο δύσκολα μέρη της όλης διαδικασίας ήταν η σύμπτωση με την πανδημία της COVID-19 που επέφερε την αναγκαστική απομόνωση των εργαζομένων του εργοταξίου κατά την περίοδο του παγκόσμιου lockdown και στο Ιράκ και την ανατροπή όλων όσων γνώριζε όλος ο κόσμος μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, η εταιρία αξιοποίησε την υποστήριξη εξειδικευμένων φορέων υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να ολοκληρώσει το έργο επιτυχώς χωρίς κάποια σημαντική χρονική καθυστέρηση. Μεταξύ άλλων, μερίμνησε για την εγκατάσταση στον χώρο διαμονής του εργατικού προσωπικού ειδικών μονάδων απολύμανσης, για υγειονομικό έλεγχο, για εγκαταστάσεις ανάρρωσης ή/και απομόνωσης, δυνατότητα εκτέλεσης εμβολιασμών εντός του εργοταξίου, πρόσληψη επιπλέον υγειονομικού προσωπικού αποκλειστικά για τις ανάγκες του εργοταξίου, εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων υγιεινής, διαμονής και σίτισης, συνεχή επικοινωνία και υποστήριξη στο ανθρώπινο προσωπικό.

Πρωταγωνιστής

Έχοντας ολοκληρώσει το BISMAYAH PHASE 3, ο όμιλος ΑΒΑΞ συνεχίζει να αναλαμβάνει κομβικά ενεργειακά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αναπτύσσει τις γνώσεις και εμπειρίες των εργαζομένων του στους σχετικούς τομείς, δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε έναν κρίσιμο κλάδο, δημιουργώντας και το δικό του αποτύπωμα στην παγκόσμια μάχη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Την ίδια στιγμή, παραμένει σε απόλυτη σύνδεση με τις παγκόσμιες κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις και ανάγκες και αναλαμβάνει σύνθετα έργα υψηλών απαιτήσεων σε τεχνογνωσία και άρτια καταρτισμένες μονάδες, αποδεικνύοντας ότι ορθώς και δικαίως διεκδικεί σταθερά όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, κατασκευών και ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις