Παρά το μικρό σχετικά μέγεθός της, η χρεοκοποία της Silicon Valley Bank προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις που εκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήδη μέσα σε δύο ημέρες οι τραπεζικές μετοχές έχασαν σε αξία περίπου μισό τρισ. δολάρια και οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται.

Το ντόμινο ήταν ιδιαίτερα εμφανές στην ασιατική αγορά, με τις μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών της Ιαπωνίας να καταγράφουν βουτιά, συνέπεια τόσο της SVB όσο και της ανησυχίες για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Οι traders στο Τόκιο δήλωσαν ότι αναμένουν μια δεύτερη ημέρα μαζικής στήριξης της αγοράς μετοχών από την Τράπεζα της Ιαπωνίας προκειμένου να αποτραπεί μια βαθύτερη καταστροφή.

Μισό τρισ. δολ. χάθηκαν σε δύο ημέρες από τις τραπεζικές μετοχές

Ο δείκτης Topix Banks της Ιαπωνίας υποχώρησε έως και 7,8%, καταγράφοντας τη χειρότερη μέρα του σε περισσότερα από τρία χρόνια, ενώ ο Topix υποχώρησε περισσότερο από 3,1%.

Η ιαπωνική Softbank σημείωσε πτώση άνω του 3%, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να σταθμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την ιαπωνική επενδυτική δύναμη. Η Mitsubishi Ufj Financial Group έχασε 6,92%, η Mizuho Financial έκλεισε χαμηλότερα κατά 7,34% και η Nomura υποχώρησε κατά 4,6%

Το πλήγμα στις ασιατικές τραπεζικές μετοχές ήρθε μερικές ώρες μετά από το ξεπούλημα που καταγράφηκε στον αντίστοιχο κλάδο στην Wall Street, παρά τις δεσμεύσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να προστατεύσει τους καταθέτες από τις συνέπειες της κατάρρευσης της SVB.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τρίτη, τα οποία αναμένεται να δείξουν επίμονες πιέσεις τιμών, περιπλέκοντας δυνητικά την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αποφασίσει για τα επιτόκια, καθώς αντιμετωπίζει τρεις χρεοκοπίες τραπεζών και ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η κατάρρευση της SVB και η επακόλουθη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα αύξησαν τις προσδοκίες μεταξύ των επενδυτών και των οικονομολόγων ότι η Fed θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, οδηγώντας σε πτώση τις αποδόσεις του Δημοσίου.

Στην Ιαπωνία, ο Topix ηγήθηκε των απωλειών και υποχώρησε 2,67% για να κλείσει στις 1.947,54 μονάδες, ενώ ο Nikkei 225 έκλεισε 2,2% χαμηλότερα στις 27.222,04 μονάδες, καθώς οι μετοχές της Softbank Group υποχώρησαν έως και 3,5% στο χαμηλότερο σημείο της από τον περασμένο Οκτώβριο.Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε επίσης κατά 2,56%, τερματίζοντας στις 2.348,97 μονάδες, και ο Kosdaq έχασε 3,91% για να κλείσει στις 758,1 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 2,5%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε πτώση 2,81%.Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,72% για να κλείσει στις 3.245,31 μονάδες και ο Shenzhen Component σημείωσε πτώση 0,77% για να κλείσει στις 11.416,57 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 διολίσθησε κατά 1,41% για να κλείσει στις 7.008,9 μονάδες, καθοδηγούμενος σε μεγάλο βαθμό από τις απώλειες στον τραπεζικό τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης