Απώλειες που έφθασαν μέχρι και 15% σημείωσαν μέσα σε δύο μέρες οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, τις μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα της γηραιάς ηπείρου, μετά την κατάρρευση της SVB και την αναστάτωση που προκάλεσε στις αγορές.

Η ελβετική τράπεζα που πλήττεται απο μια σειρά σκανδάλων και ζημιών ανακοίνωσε την ετήσια έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει, καθώς κλήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την «τεχνική αξιολόγηση των αναθεωρήσεων που είχαν γνωστοποιηθεί προηγουμένως στις ενοποιημένες καταστάσεις ταμειακών ροών κατά τα έτη που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και 2019, καθώς και σχετικούς ελέγχους».

Credit Suisse: Βρήκε «σημαντικές αδυναμίες» στις ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων της

Στην ετήσια έκθεση η Credit Suisse παραδέχθηκε ότι έχει εντοπίσει «συγκεκριμένες αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης» για τα έτη 2021 και 2022. Συγκεκριμένα αφορούν την «αποτυχία σχεδιασμού και διατήρησης μιας αποτελεσματικής διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου για τον εντοπισμό και την ανάλυση του κινδύνου ουσιωδών ανακριβειών» αλλά  και διάφορες αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο και την επικοινωνία.

Παρόλα αυτά, η τράπεζα δήλωσε ότι ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι οικονομικές καταστάσεις της για τα εν λόγω έτη « αποτυπώνουν εύλογα, την ενοποιημένη οικονομική κατάσταση [της]».

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι  οι καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων της είχαν μειωθεί αλλά «δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί». Η τράπεζα επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα του 2022 που ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, τα οποία έδειξαν καθαρή ζημία 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.

Ο CEO προτρέπει υπομονή

«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από την εξέλιξη της τιμής της μετοχής, αλλά διαχειριζόμαστε αυτό που μπορούμε να διαχειριστούμε και αυτό είναι η εκτέλεση του σχεδίου μας» δήλωσε ο  διευθύνων σύμβουλος της , Ulrich Koerner, φρενάροντας τις απώλειες στο ταμπλό που είχαν βυθίσει τη μετοχή κατά 5%. «Είπαμε ότι είναι ένας τριετής μετασχηματισμός και δεν μπορείτε να έρχεστε μετά από δύο μήνες και να λέτε “Γιατί δεν έχουν γίνει όλα;”».

Ο Koerner ζήτησε υπομονή για να ενορχηστρώσει τη ριζική  αναδιοργάνωση, έχοντας στη φαρέτρα του την εισροή νέων πελατών στην τράπεζα εν μέσω κλυδωνισμών στις αγορές αλλά και την επιτάχυνση των μειώσεων των θέσεων εργασίας. Η επιχειρηματική δυναμική βελτιώνεται αυτό το τρίμηνο, μεταξύ άλλων και στο τμήμα αγορών, δήλωσε  σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας ότι η τράπεζα προσέλκυσε κεφάλαια αυτή την εβδομάδα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Ο Koerner αναζητά χρόνο για να φέρει εις πέρας το σχέδιό του για την ανάκαμψη και έδωσε το μήνυμα ότι δεν επικεντρώνεται στη μετοχή, η οποία κυμαίνεται κοντά σε χαμηλό ρεκόρ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse προσπαθεί να υλοποιήσει μια πολύπλοκη αναδιάρθρωση και να επαναφέρει την ελβετική τράπεζα στην κερδοφορία. Η χρονική συγκυρία όμως δεν είναι ευνοϊκή, καθως οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα διεθνώς υποχωρούν και εντείνονται οι ανησυχίεα για την «υγεία» πολλών τραπεζικών ιδρυμάτων. Η μετοχή της τράπεζας έχει καταγράψει απώλειες της τάξης του 20% από την αρχή της χρονιάς και η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας από την αύξηση κεφαλαίου ύψους 4 δισεκατομμυρίων φράγκων που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

«Κάνουμε απολύτως το σωστό, χρειάζεται κάποιος χρόνος για να το ξεπεράσουμε» υποστηρίζει ο Koerner. Ο δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, που ιδρύθηκε το 1856, έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων, αλλαγών στην ηγεσία  αλλά και νομικών ζητημάτων. Οι ζημίες της εταιρείας ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων φράγκων που ανακοίνωσε εξαφάνισαν τα κέρδη της προηγούμενης δεκαετίας.

Οι εκροές κεφαλαίων πελατών, σε πρωτοφανή επίπεδα στις αρχές Οκτωβρίου, δεν έχουν αντιστραφεί από τις εισροές αυτού του μήνα, αν και έχουν σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Η τράπεζα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να να κερδίσει πίσω τις καταθέσεις των πελατών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση. Επιβεβαίωσε όμως ότι έχουν υποχωρήσει τα αποθέματα ρευστότητας ως αποτέλεσμα των αναλήψεων. Για να κερδίσει κεφάλαια προσφέρει επιτόκια καταθέσεων που είναι σημαντικά υψηλότερα από τους ανταγωνιστές της , ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή