‘Ενα κομμάτι στο παζλ της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπήκε στη θέση του σήμερα με την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό τον Φεβρουαρίου, ο οποίος αν και παραμένει υψηλός κινήθηκε μέσα στις προβλέψεις. Ωστόσο η Fed βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονους κλυδωνισμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τους οποίους δεν μπορεί να αγνοήσει στη λήψη των αποφάσεων της στην επερχόμενη συνεδρίαση στις 22 Μαρτίου.

Η πορεία του πληθωρισμού

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6% σε ετήσια βάση και στο 0,4% σε μηνιαία βάση, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Υποχώρησε από τον ετήσιο ρυθμό 6,4% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Goldman: Δεν βλέπει νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed

O δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 5,5% ετησίως, όπως και αναμενόταν, ενώ τον Ιανουάριο είχε σημειώσει άνοδο κατά 5,6%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% τον Φεβρουάριο, έναντι πρόβλεψης για 0,4% κι ενώ έναν μήνα πριν ήταν στο 0,4%.

Ωστόσο η Federal Reserve έχει να αντιμετωπίσει δύο χρεοκοπίες τραπεζών αλλά και την διάχυτη ανησυχία για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα πρέπει να συνυπολογίσει στις αποφάσεις της για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοίμασε μέσα στο Σαβαβτοκύριακο το πάκετο διάσωσης, το οποίο στοχεύει στην εγγύηση των καταθέσεων. Όχι μόνο οι καταθέσεις εγγυήθηκαν στο ακέραιο για τους κατόχους λογαριασμών στην SVB και την Signature Bank, αλλά η κεντρική τράπεζα παρουσίασε μια νέα γραμμή πιστωτικής διευκόλυνσης για να διασφαλίσει ότι «οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες όλων των καταθετών τους».

Το λεγόμενο Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης (Bank Term Funding Program), το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 25 δισ. δολάρια από το υπουργείο Οικονομικών, προσφέρει δάνεια διάρκειας έως και ενός έτους στις τράπεζες που δεσμεύουν εξασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και άλλων «περιουσιακών στοιχείων που πληρούν τις προϋποθέσεις», τα οποία θα αποτιμώνται στην ονομαστική τους αξία. Παρά τα μέτρα αυτά, οι μετοχές της First Republic και άλλων περιφερειακών τραπεζών που θεωρούνται ευάλωτες στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB υποχώρησαν απότομα τη Δευτέρα.

Οι εκτιμήσεις για τις αποφάσεις της Fed

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι άλλαξαν γρήγορα τις προβλέψεις τους για την πορεία της Fed, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα έπαιζε με την ιδέα να επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της και να επιλέξει αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα στη συνεδρίασή της στις 21-22 Μαρτίου. Στον απόηχο των τραπεζικών χρεοκοπιών, η Wall Street ήταν διχασμένη ως προς το αν η Fed θα προχωρήσει σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας ή θα παραιτηθεί εντελώς από μια αύξηση. Χθες, η Goldman Sachs , μεταξύ άλλων μεγάλων τραπεζών, δήλωσε ότι δεν αναμένει πλέον ότι η Fed θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της στις 22 Μαρτίου.

Οι προσδοκίες για το τελικό επιτόκιο, το οποίο κάποια στιγμή ξεπέρασε το 5,5%, έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Τη Δευτέρα τα προθεσμιακά συμβόλαια της Fed υποχώρησαν επίσης, με τις προσδοκίες για το τελικό επιτόκιο να διολισθαίνει στο 4,05% τον Δεκέμβριο από πάνω από το 5% την Παρασκευή. Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, οι επενδυτές εδραίωσαν τα στοιχήματα ότι η Fed θα επιλέξει αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Οι traders διατήρησαν τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο, ενώ οι πιθανότητες παύσης των αυξήσεων υποχώρησαν λίγο στο 17%.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η απειλή μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να χαλαρώσει τη νομισματική σύσφιγξη και δεν θα είναι εξαιρετικά επιθετική για μη πλήξει περαιτέρω τις τράπεζες.

Μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου νωρίτερα αυτό το μήνα, πριν από το κραχ της SVB, ο πρόεδρος της Fed Tζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η Fed θα ανταποκρινόταν πιο επιθετικά στην αύξηση των επιτοκίων, εάν τα δεδομένα υποδείκνυαν μια διαρκή ανάκαμψη της οικονομικής δυναμικής.Προειδοποίησε επίσης τότε ότι το τελικό επιτόκιο, θα πρέπει πιθανώς να είναι υψηλότερο από το επίπεδο του 5,1% που οι περισσότεροι αξιωματούχοι έχουν προβλέψει το τέλος του 2022. Tα επιτόκια είναι πιθανόν να αυξηθούν περισσότερο και με πιο γοργό ρυθμό απ΄ότι ανέμεναν μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve, είπε χαρακτηριστικά. Οι δηλώσεις του ήταν οι πρώτες μετά την απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και  των θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή