Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρεοκοποία της Silicon Valley Bank δεν έχουν περιοριστεί στις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν επίσης τις επιλογές τους για την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οι επιπτώσεις της κατάρρευσης έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στους χρηματιστηριακούς δείκτες ανά τον κόσμο.

Σε νέο της ενημερωτικό σημείωμα η UBS, επιχειρεί να αποτυπώσει ποιες είναι οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας επαναλαμβάνουν ότι η συντονισμένη παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, της Fed και της FDIC ήταν μια τολμηρή κίνηση, όχι μόνο επειδή θα προστατεύσει τους ανασφάλιστους καταθέτες, αλλά και επειδή το νέο πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης (BTFP) θα προσφέρει δάνεια σε αντάλλαγμα με υψηλής ποιότητας επιλέξιμες εξασφαλίσεις: με αυτό οι αρχές των ΗΠΑ έχουν προσφέρει ένα δυνητικά πολύ σημαντικό δημόσιο backstop, τονίζουν, προσθέτοντας ωστόσο ότι παρά την παρέμβαση αυτή, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένουν υπό πίεση.

Βαθαίνουν οι ρωγμές στην ΕΚΤ – Πώς θα επηρεάσει τα επιτόκια η κατάρρευση της SVB

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Σύμφωνα με την UBS, η πιθανότητα οι τράπεζες να γίνουν αναγκαστικοί πωλητές ομολόγων είναι χαμηλότερη στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ.

«Όπως υποστηρίζουμε σε αυτό το σημείωμα, θεωρούμε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχει περισσότερη ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, με 3 τρισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστότητα που διακρατείται στις κεντρικές τράπεζες και σημαντικά μη επιβαρυμένα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση πρόσθετης ρευστότητας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζει ωστόσο, ότι το τραπεζικό σύστημα είναι μεγάλο και ως εκ τούτου είναι πιθανό ορισμένες μικρές/μεμονωμένες τράπεζες να έχουν περισσότερο περιορισμούς εξασφαλίσεων/ρευστότητας και τα βιβλία διακράτησης έως τη λήξη να μην επισημαίνονται στην αγορά (οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες δεν υπολογίζονται στο κεφάλαιο).

Η πολιτική απάντηση της ΕΚΤ

Η UBS επισημαίνει επίσης ότι οι αρχές της ΕΕ και η ΕΚΤ θα δυσκολευτούν να προσφέρουν μια τολμηρή πολιτική απάντηση σύμφωνα με τις γραμμές της παρέμβασης των ΗΠΑ.

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οι λειτουργίες δανεισμού έσχατης ανάγκης αποτελούν κρίσιμα στοιχεία της αποστολής της ΕΚΤ και έχουν ανακοινωθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να προσφέρει ρευστότητα έναντι εξασφαλίσεων που αποτιμώνται στο άρτιο, δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με τον επιμερισμό του κινδύνου εντός της νομισματικής ένωσης και μεγαλύτερη ανησυχία για τον ηθικό κίνδυνο», γράφουν οι αναλυτές.

Όσον αφορά την ασφάλιση καταθέσεων, η UBS αμφιβάλλει επίσης ότι η Ευρωζώνη θα κινηθεί τόσο τολμηρά όσο οι αρχές των ΗΠΑ. Άλλωστε, η ασφάλιση καταθέσεων στην ΕΕ εξακολουθεί να παρέχεται από τα εθνικά συστήματα ασφάλισης καταθέσεων, για ποσό έως 100.000 ευρώ.

Οι επιπτώσεις στην συνεδρίαση της ΕΚΤ

Δεδομένης της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την SVB, η προσεχής συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 16 Μαρτίου αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.

Η UBS αναμένει ότι θα γίνουν κάποιες ανακοινώσεις σταθεροποίησης της αγοράς τις επόμενες ημέρες (πριν από τη συνεδρίαση), οι οποίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι επιτυχείς στη σταθεροποίηση των τραπεζικών μετοχών, θα επιτρέψουν στην ευρωπαϊκή τράπεζα να επικεντρωθεί εκ νέου στη στρατηγική της για μείωση του πληθωρισμού.

Με βασικό σενάριο ότι η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, η επενδυτική τράπεζα συνεχίζει να ποντάρει σε αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης (στο 3,0%) αυτή την εβδομάδα.

Το βασικό της σενάριο διατηρεί επίσης την πρόβλεψη για μία ακόμα ισόποση αύξηση στις 4 Μαΐου, αν και οι πιθανότητες για ενίσχυση κατά 25 μ.μ. έχουν αυξηθεί.

«Αν και παίρνουμε σοβαρά τον κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θεωρούμε υπερβολική την απότομη ανατιμολόγηση των επιτοκίων πολιτικής της ΕΚΤ τις τελευταίες ημέρες» προσθέτουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή