Η κινεζική οικονομία έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα το 2023, με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες να καταγράφουν σταθερή βελτίωση, προσφέροντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως έχει εισέλθει σε μία πορεία δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης για τη χρονιά που διανύουμε.

Ο τομέας της βιομηχανικής παραγωγής που παράγει πρόσθετη αξία για την κινεζική οικονομία κατέγραψε ετήσια αύξηση 2,4% το πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS).

Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη κατά 1,1% από το ποσοστιαίο επίπεδο στο οποίο είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ το διετές μέσο ποσοστό αύξησης καταγράφεται στο 4,9%.

Ο Σι Τζινπίνγκ και οι «τρεις εποχές» της Κίνας

Οι πωλήσεις λιανικής καταναλωτικών αγαθών στην Κίνα κατέγραψαν ετήσια αύξηση 3,5% κατά την ίδια περίοδο, αντιστρέφοντας τις μειώσεις που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις αγαθών που αναβαθμίζουν το επίπεδο της κατανάλωσης, όπως τα κοσμήματα, κατέγραψαν ταχεία αύξηση.

Η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή

Η ανεργία στις κινεζικές πόλεις ανήλθε στο 5,6% τον Φεβρουάριο, 0,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Το ποσοστό ανεργίας για τους νέους ηλικίας 16 έως 24 ετών παρέμεινε σταθερά υψηλό στο 18,1%, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

«Λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ήταν κατά μέσο όρο 4,5% για κάθε ένα από τα τελευταία τρία χρόνια και η πίεση στην απασχόληση είναι αρκετά μεγάλη», δήλωσε ο Fu Linghui, εκπρόσωπος του γραφείου στατιστικών και διευθυντής του Τμήματος Συνολικών Στατιστικών.

Ο συνολικός αριθμός θέσεων εργασίας που δημοσιεύτηκαν σε μεγάλες πλατφόρμες προσλήψεων στην Κίνα για τους δύο πρώτους μήνες του έτους μειώθηκε κατά 23% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με την BigOne Lab με έδρα το Πεκίνο, μια εναλλακτική εταιρεία δεδομένων της οποίας οι υποστηρικτές περιλαμβάνουν την S&P Global.

Οι αναρτήσεις αυξήθηκαν μέτρια μετά τις διακοπές της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Η BYD ήταν μακράν η εταιρεία με τις περισσότερες προσλήψεις με περισσότερους από 10.000 νέους υπαλλήλους. Το BigOne Lab διαπίστωσε ότι η κινεζική κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων αύξησε τις προσλήψεις κατά περισσότερο από 400% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως για θέσεις εργασίας στην παραγωγή και τις πωλήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ