Την βεβαιότητα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και η οικονομία , δεν απειλούνται από την «κατάρρευση» της Credit Suisse, εξέφρασε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα εφησύχασε επενδυτές και καταθέτες υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα των πολιτών στις τράπεζες είναι εγγυημένα.

Πατέλης για Credit Suisse: «Η Ελλάδα είναι στις ασφαλείς χώρες»

Αναλυτικά, ο κ. Οικονόμου, δήλωσε:

«Η επιθετική αύξηση του κόστους χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες πολλών κρατών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του πληθωρισμού, προκαλεί αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ευρωπαϊκούς ομίλους, με τους πιο ευάλωτους από αυτούς να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Πλέον των αμερικανικών τραπεζών, της Silicon Valley Bank και Signature Bank, προβλήματα αντιμετωπίζει και η Credit Suisse.

Η κυβέρνηση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και η ελληνική κοινωνία έχουν πλούσια γνώση, εμπειρίες και παραστάσεις, οπότε παρακολουθούμε τις εξελίξεις με αυξημένη ευαισθησία και προσοχή.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η οικονομία μας δεν απειλούνται. Και αυτό φυσικά δεν συμβαίνει στην τύχη.

Το πρόγραμμα Ηρακλής

Με το πρόγραμμα Ηρακλής απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια από σχεδόν μισό του χαρτοφυλακίου των τραπεζών το 2019 σε μονοψήφιο αριθμό σήμερα.

Η πολιτική της κυβέρνησης, οι διαδοχικές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης που μας έχουν φέρει ένα μόλις βήμα πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οδήγησαν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Αυτή οδήγησε σε τεράστια εισροή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, με το λόγο καταθέσεων προς δάνεια σήμερα στις ελληνικές τράπεζες να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με την κατάσταση που παραλάβαμε το 2019 με τη μαζική εκροή κεφαλαίων, τα capital controls που είχαν προηγηθεί, σήμερα όπως αποκαλύπτουν ξένες εταιρίες, όπως για παράδειγμα ο διευθύνων σύμβουλος της Workable, Νίκος Μωραϊτάκης, ελληνικές startups φέρνουν για ασφάλεια τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.

Η διεθνής αναταραχή υπενθυμίζει και επικαιροποιεί αυτό που εμφατικά λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό: την ανάγκη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, απέναντι σε λαϊκιστικές προσεγγίσεις που υπονομεύουν αυτή τη σταθερότητα. Όσα ζήσαμε στην Ελλάδα την προηγούμενη 10ετία μας έκαναν σοφότερους και είναι βέβαιο ότι δεν θέλει και δεν θα ρισκάρει κανείς να υποστούμε τα ίδια. Και δεν θα υποστούμε τα ίδια γιατί φροντίσαμε να θωρακίσουμε το τραπεζικό σύστημα, γιατί διαχειριζόμαστε με σωφροσύνη τα δημόσια οικονομικά και με την σταθερότητα που εμπεδώνει η πολιτική μας, η Ελλάδα αναπτύσσεται δυναμικά και προσελκύει συνεχώς επενδύσεις.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής