Σε εγρήγορση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ως προς τις διεθνείς εξελίξεις και υπό το φόβο για αμερικανικό ντόμινο σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σταϊκούρας: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες καθώς δεν έχουν διασύνδεση με ξένες τράπεζες. Πηγές αναφέρουν ότι οι εξελίξεις προφανώς απασχολούν το επιτελείο, ωστόσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει σχετικά στοιχεία ενεργητικού, γεγονός που μειώνει την έκθεση στον κίνδυνο.

Ο φακός, παρά ταύτα, είναι στραμμένος στη νέα διεθνή καταιγίδα καθώς οι αβεβαιότητες είναι πολλές. Από το υπουργείο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, παρακολουθεί τις εξελίξεις και μεριμνά για τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Τι δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Μιλώντας, επίσης, νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις αναταραχές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι σαφώς σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός, οι τράπεζες:

1ον. Έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, με τη χρήση του προγράμματος «Ηρακλής», και διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (8,7% το Δεκέμβριο του 2022).
2ον. Έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά τους, μέσω αύξησης των καταθέσεων (κατά 30% ή 50 δισ. ευρώ την τετραετία) και έχουν επανακτήσει την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές (εκδόσεις τίτλων και κεφαλαιακών μέσων ύψους περίπου 12,5 δισ. ευρώ).
3ον. Διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά άνω του ελάχιστου ορίου (17,5% το Δεκέμβριο του 2022).
4ον. Έχουν επανέλθει σε κερδοφορία, μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία