Οι δυο επιστολές της Κεφαλαιαγοράς για την Credit Suisse

·      «Συναγερμό» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σήμανε η κρίση στην Credit Suisse.

·      Μαθαίνουμε λοιπόν πως η Αρχή έστειλε χθες δυο επιστολές.

·      Η πρώτη είχε αποδέκτες τις ΑΕΔΑΚ, με την οποία ζητούσε ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη ή μη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για περιπτώσεις όπως η τωρινή.

·      Κατά πόσο δηλαδή είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τέτοιους είδους κρίσεις.

·      Η δεύτερη επιστολή εστάλη στις χρηματιστηριακές (ΑΕΠΕΥ).

·      Με αυτήν ζητούσε να μάθει πόσο κινδυνεύουν οι πελάτες τους και πως σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν αυτό το ρίσκο.

·      Πηγές που γνωρίζουν πάντως υποστηρίζουν πως η έκθεση των εγχώριων επενδυτών στην Credit Suisse είναι μικρή.

·      Ενώ μηδενική λέγεται πως είναι και η έκθεση των αμοιβαίων κεφαλαίων στην SVB και στην Signature Βank (την έτερη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε…)

·      Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το ρητό: «φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά…»

·      Ειδικά μετά το μάθημα της Lehman Brothers…

————————————

Το τιτίβισμα του Dr Doom που «άναψε φωτιές»

·      Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Πολ Κρούγκμαν, γωστού και ως Dr Doom (Δρ. Καταστροφή) στο twitter για την Credit Suisse.

·      Αρκετοί ήταν αυτοί που διαφώνησαν με την αναφορά του διάσημου οικονομολόγου πως «η κρίση της Credit Suisse είναι μια στιγμή Lehman για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές…».

·      Κάποιοι μάλιστα χαρακτήρισαν… φληναφήματα τα σχόλια του Αμερικάνου αναλυτή, επισημαίνοντας πως αρκετές φορές στο παρελθόν έχει πέσει… σε γκάφες.

·      Αγνοεί, όπως λένε, την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τους κανονισμούς που διέπουν το τραπεζικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου.

·      Χαρακτηριστικό ήταν ένα tweet που έγινε viral μεταξύ των οικονομολόγων για την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις περιπτώσεις των SVB και της Credit Suisse.

·      Ο συγγραφέας του παραθέτει στοιχεία σχετικά με την οικονομική ευρωστία της ελβετικής τράπεζας και θεωρεί απίθανη την μετάδοση της κρίσης.

·      Παραθέτουμε δυο για χάριν συντομίας:

·      Το πρώτο αφορά στη μεγάλη ρευστότητα που διαθέτει, λέγοντας πως διατηρεί κεφάλαια 62 δισ. στις κεντρικές τράπεζες.

·      Το δεύτερο σχετίζεται με το επιτοκιακό ρίσκο, το οποίο θεωρεί χαμηλό.

·      Γράφει χαρακτηριστικά: «εδώ δεν πρόκειται για ένα μάτσο καουμπόηδες που σηκώνουν τις καταθέσεις τους και τις παίζουν σε μακροπρόθεσμα ομόλογα».

·      Και καταλήγει: «ναι μπορεί να έχει (εννοεί την Credit Suisse) πολλά ζητήματα στρατηγικής και τη συμμόρφωσης με τους κανόνες, ωστόσο μοιάζει με την SVB όσο ο Τράμπ με τον Ρίτσαρντ Φάινμαν».

·      Για όσους πιθανόν δεν γνωρίζουν, ο Φάινμαν ήταν ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς, ο οποίος τιμήθηκε και με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τη δουλειά του στην Κβαντική Μηχανική.

——————————-

Όταν το σύμπαν συνωμοτεί για να προκαλέσει χάος….

·      Και ξαφνικά τα πάντα ήρθαν τούμπα. «Λες και το σύμπαν συνωμοτεί για να προκαλέσει χάος…», παρατηρεί τακτικός συνομιλητής της στήλης.

·      Θυμίζοντάς μας την περίφημη ατάκα του Πάουλο Κοέλιο…

·      Πρώτα η Silicon Valley Bank και χθες η Credit Suisse.

·      Οι κλυδωνισμοί στα διεθνή χρηματιστήρια ήταν κάτι παραπάνω από ισχυροί. Κάτι που προκάλεσε έντονη ανησυχία και στην εγχώρια αγορά.

·      Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπως μας λένε έμπειροι αναλυτές, το τελευταίο που θα θέλαμε είναι μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

·      Οι επιχειρήσεις ήδη ταλαιπωρούνται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών και εσχάτως των επιτοκίων (η ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέα αύξηση σήμερα…).

·      Το ακριβό κόστος χρήματος εξελίσσεται πλέον σε πραγματικό κίνδυνο για τις επενδύσεις. Ειδικά τις μεγάλες που βλέπουν το budget να εκτροχιάζεται…

·      Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερα επενδυτικά σχέδια επιδιώκουν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

·      Η φθηνή ρευστότητα που προσφέρει αποτελεί «βάλσαμο» και κινητήριος δύναμη για να προχωρήσουν…

———————————-

Οι AEEAΠ «χτυπάνε την πόρτα» του Μασούτη

·      Κρούσεις για την απόκτηση του συγκροτήματος κατοικιών που θα κατασκευάσει στις «Τρεις Γέφυρες» του Δήμου Αθηναίων δέχεται ήδη η «Μασούτης».

·      Μαθαίνουμε λοιπόν πως η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα έχει γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος από ΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) προτού καν ξεκινήσει το project. Το οποίο ειρήσθω εν παρόδω αναμένεται να στοιχίσει περίπου 30 εκατ. ευρώ.

·      Η θέση του, η οποία θεωρείται κομβική και η έλλειψη νεόδμητων στην Αττική εκτιμάται πως θα κάνουν ανάρπαστα τα διαμερίσματα.

·     Αν και ακόμη δεν έχει αποφασισθεί ο ακριβής αριθμός τους (μεταξύ 100 και 200), υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμα το πρώτο τρίμηνο του 2024.

·      Στο ίδιο οικόπεδο έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων, το οποίο η εταιρεία απέκτησε έναντι 8 εκατ. ευρώ θα δημιουργηθεί και σημείο «Grant Μασούτης» που θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.000 τ.μ.

·      Για την ιστορία πάντως να πούμε ότι το παραπάνω concept, δηλαδή ο συνδυασμός συγκροτήματος κατοικιών και καταστήματος δεν είναι κάτι καινούριο για την «Μασούτης».

·      Ανάλογες επενδύσεις έχει κάνει στο παρελθόν στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino