Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά σήμερα η Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν απαισιόδοξοι για το μέλλον του περιφερειακού τραπεζικού κλάδου, παρά τις προσπάθειες των μεγάλων κολοσσών να τον στηρίξουν, ειδικά στην περίπτωση της First Republic Bank.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,19% στις 31.862 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,10% στις 3.916 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,74% στις 11.630 μονάδες.

Η First Republic διολίσθησε κατά 32%, παρά το γεγονός ότι κέρδισε σχεδόν 10% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όταν μια ομάδα τραπεζών δήλωσε ότι θα τη βοηθήσει με 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις ως ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Αυτή η βουτιά επιβαρύνει το SPDR Regional Banking ETF (KRE), το οποίο σημείωσε πτώση 6%.

Η σημερινή πτώση «στέρησε» από την αγορά σημαντικό μέρος από τα εβδομαδιαία κέρδη της, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές προσδοκούν ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να αλλάξει τις αποφάσεις στη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Ο Dow σημείωσε πτώση 0,1% για την εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,4%. Ο Nasdaq κέρδισε 4,4%.

Το βλέμμα στη Fed

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ώθηση και μια έλξη στην αγορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Advisors, Jay Hatfield. «Η περιφερειακή τραπεζική κρίση είναι ένα τεράστιο αρνητικό γεγονός για την οικονομία και την αγορά. Όμως η υπερκάλυψη που υπήρχε πριν από την τραπεζική κρίση ήταν μια υπερβολικά επιθετική και παράλογη Fed», πρόσθεσε.

«Κάθε κύκλος σύσφιξης της Fed αποκαλύπτει όντως μια αδυναμία της οικονομίας», πρόσθεσε. “Αυτό που έχουμε εδώ είναι ένα φιάσκο με την ασφάλιση της FDIC. Προτρέπουμε τον κόσμο να είναι λίγο προσεκτικός, ιδίως μέχρι να ακούσουμε τι έχει να πει η Fed”, ανέφερε ο Hatfield.

Πάντως, το κλίμα των ιδιωτών επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές των μετοχών υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών – και ο βαθμός απαισιοδοξίας έκανε άλμα – στην τελευταία έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ιδιωτών Επενδυτών. Οι προσδοκίες ότι οι τιμές των μετοχών θα αυξηθούν τους επόμενους έξι μήνες μειώθηκαν κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες σε μόλις 19,2%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέφερε η AAII, προσθέτοντας ότι “το αισιόδοξο κλίμα βρίσκεται σε ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο για τέταρτη συνεχή εβδομάδα.

Η AAII δήλωσε ότι η τελευταία περίοδος της έρευνας περιλάμβανε την αποτυχία τόσο της Silicon Valley Bank όσο και της Signature Bank και την αναταραχή γύρω από το μέλλον της Credit Suisse. Σε μια ειδική ερώτηση αυτή την εβδομάδα σχετικά με το αν οι μετοχές ήταν ή όχι δίκαια αποτιμημένες, μόνο το 12,3% των μεμονωμένων επενδυτών πίστευε ότι οι μετοχές ήταν υποτιμημένες, ενώ το 24,6% δήλωσε ότι ήταν υπερτιμημένες. Οι υπόλοιποι πίστευαν ότι ήταν είτε δίκαια αποτιμημένες

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street