Πλοήγηση σε ταραχώδη ύδατα θύμισε και σήμερα η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και άρχισε με σημαντικά κέρδη, το αρνητικό γύρισμα των διεθνών αγορών επέδρασε καταλυτικά για το τελικό πρόσημο. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,14% στις 1.020,19 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 179 εκατ. ευρώ. Στην εβδομάδα, ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,41%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 7,22%.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης άρχισε με κέρδη 1,3% και ο τραπεζικός με άλμα 3,4% για να κλείσουν εν τέλει αμφότεροι σε αρνητικά εδάφη, αποτυπώνοντας τις αναταράξεις που εξακολουθούν στο τραπεζικό σύμπαν της Ευρώπης. Ήδη ο γενικός δείκτης χάνει πάνω από 8,5% από την αρχή του μήνα, ενώ οι απώλειες των τραπεζών ξεπερνούν το 17%, και αυτή η εικόνα είναι ενδεικτική της επίδρασης που έχουν οι διεθνείς εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέα υποχώρηση λόγω Credit Suisse

Και μπορεί αυτός ο «απολογισμός» να είναι σχετικά διαχειρίσιμος σε σχέση με την εικόνα που εμφάνισαν άλλες διεθνείς αγορές, αλλά καθόλου αμελητέος εάν αναλογιστεί κανείς το σενάριο τα προβλήματα να συνεχίσουν και η εσωτερική πολιτική να περιπλακεί ακόμη περισσότερο ενόψει εκλογών.

Άλλωστε, παρά τις παρεμβάσεις των αρχών και των ομοειδών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελβετία, τα προβλήματα πολλών τραπεζών είναι τόσο μεγάλα που δύσκολα θα ξεπεραστούν. Πόσο μάλλον όταν το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής κοινότητας δεν γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσουν τα κύματα των αναταράξεων σε κατά τα άλλα υγιείς ομίλους.

Γι’ αυτό και η εγχώρια επενδυτική κοινότητα απέκτησε μεγάλη ευαισθησία στην ειδησεογραφία. Οποιοδήποτε νέο, και κυρίως αφορόν στα τρέχοντα ζητήματα, οδηγεί σε άμεσα αντανακλαστικά, πολλές φορές άτσαλα. Η έλλειψη κατευθυντικότητας και η τεράστια μεταβλητότητα παραμένει το κυρίαρχο συστατικό τις τελευταίες ημέρες, θολώνοντας οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα για την επόμενη ημέρα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Eurobank βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες σε Τιτάν, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και ΔΕΗ. Πτωτικά έκλεισαν Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Autohellas, ενώ θετικά οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Coca Cola. Ο Σαράντης κέρδισε 3,72%, ενώ σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Βιοχάλκο, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών