Η κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και η νέα κρίση που ταλανίζει την Credit Suisse, με τους επακόλουθους τριγμούς που προκαλούν στις διεθνείς αγορές, έχουν πυροδοτήσει ένα νέο ράλι στην αγορά του χρυσού, με τους επενδυτές να τοποθετούν τα χρήματά τους στο «παραδοσιακό ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο».

Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματευόταν στα 1.936 δολάρια το απόγευμα της Παρασκευής, έχοντας ξεκινήσει τη μέρα στα 1.921 δολάρια. Την περασμένη Δευτέρα βρισκόταν στα 1.879 δολαρίων ανά ουγγιά.

Οι επενδυτές συνήθως στρέφονται στον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω ανησυχιών για αστάθεια της αγοράς, με φόβους για μετάδοση σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.

Το περιουσιακό στοιχείο έχει επιβιώσει ως επενδυτική επιλογή σε περιόδους τεράστιας αστάθειας, όπως πολλαπλές συντριβές στο χρηματιστήριο, πόλεμοι και πανδημίες.

Προβληματισμοί

Ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda, δήλωσε: «Το ερώτημα στα χείλη των traders πλέον, είναι αν ο φόβος πλέον έχει αρχίσει να αφομοιώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν καθώς η σκόνη κατακάθεται. Αυτό θα μπορούσε να είναι βραχυπρόθεσμος αντίθετος άνεμος για τον χρυσό. Ο χρόνος θα δείξει, αλλά οι περαιτέρω συνέπειες θα μπορούσαν να δουν τον χρυσό να πλησιάζει τα υψηλά του Φεβρουαρίου, γύρω στα 1.960 δολάρια, με τα 2.000 δολάρια τότε να είναι βασικά πάνω από αυτό».

Υπάρχουν εικασίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να χαλαρώσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες θα ενισχύσουν περαιτέρω τον χρυσό.

Ωστόσο, ο Rupert Rowling, αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money, είναι λιγότερο πεπεισμένος.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν αρχικά, και δεν επέλεξε να αλλάξει την προσέγγισή της με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Credit Suisse».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές