Το «φάντασμα» του 2008 που μοιάζει να πλανάται πάνω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν φαίνεται να τρομάζει τον Γουόρεν Μπάφετ που συνεχίζει να αγοράζει μετοχές.

Γουόρεν Μπάφετ: Τα 3 μεγαλύτερα επενδυτικά λάθη του 92χρονου «μάντη της Ομάχα»

Σύμφωνα με το Business Insider, η Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου επενδυτή επένδυσε περίπου 467 εκατομμύρια δολάρια στην Occidental Petroleum τις τελευταίες τρεις ημέρες, όπως αποκαλύφθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο όμιλος του Μπάφετ αγόρασε 7,9 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξάνοντας το μερίδιό του σε 208 εκατομμύρια μετοχές ή ποσοστό 23,1%.

Επιμένει στην Occidental

Η Berkshire έχει πλέον επενδύσει περίπου 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην Occidental μέσα σε μόλις 12 μήνες, σύμφωνα με ανάλυση του Markets Insider. Το ενδιαφέρον του Μπάφετ οδήγησε σε εκτίναξη της μετοχής της Occidental κατά 120% το 2022, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση του S&P 500 για το περσινό έτος.

Τώρα, τον 92χρονο επιχειρηματία φαίνεται πως ελκύει η υποχώρηση της μετοχής της πετρελαϊκής κατά 26% από το μέγιστο των 77 δολαρίων, που είχε σκαρφαλώσει τον Νοέμβριο. Η κατάρρευση των Silvergate, Silicon Valley Bank και Signature Bank, που πυροδότησε ανησυχίες ότι και άλλες τράπεζες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, έσπρωξε προς τα κάτω τη μετοχή της Occidental. Άλλωστε το γεγονός ότι η πετρελαϊκή εταιρεία αποπληρώνει τα χρέη της, διανέμει μερίσματα και επαναγοράζει μετοχές – και όλα αυτά στον απόηχο μιας χρονιάς ρεκόρ για τις ενεργειακές εταιρείες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δίνει στον Μπάφετ επιπλέον κίνητρα να επενδύσει στην Occidental.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο, ο Μπάφετ και η ομάδα του έλαβαν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ για να αυξήσουν το μερίδιό τους στην Occidental στο 50%, κάτι που υποδεικνύει ότι οι κινήσεις στις οποίες προβαίνει τώρα ο 92χρονος επενδυτής δεν θα είναι οι τελευταίες.

Το 2022 η Berkshire προχώρησε σε επένδυση 20 δισεκατομμυρίων στη Chevron, εξασφαλίζοντας μερίδιο στον γίγαντα των ορυκτών καυσίμων αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022.

Κέρδη

Πέρα από το 23,1% της συμμετοχής της, η Berkshire κατέχει 10 δισ. δολάρια από τις προνομιούχες μετοχές της Occidental, οι οποίες αποφέρουν 800 εκατ. δολάρια σε ετήσια μερίσματα. Επιπλέον, κατέχει δικαιώματα προαίρεσης που μπορεί να ασκήσει για να αγοράσει περίπου 84 εκατομμύρια πρόσθετες κοινές μετοχές με σταθερό κόστος 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Berkshire έλαβε τόσο τις προνομιούχες μετοχές όσο και τα warrants σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Anadarko Petroleum από την Occidental το 2019.

Η εταιρεία του Μπάφετ ανακοίνωσε το 2022 ότι τα κέρδη μετά φόρων από την Occidental ανήλθαν σε 258 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή