Έντονη κριτική σε όσους τον κατηγορούν για την πρακτική του να προχωρά σε επαναγορά μετοχών της Berkshire Hathaway άσκησε ο γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ.

«Όταν σας λένε ότι όλες οι εξαγορές είναι επιβλαβείς για τους μετόχους ή τη χώρα, ή ότι είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τους Διευθύνοντες Συμβούλους, ακούτε είτε έναν οικονομικά αναλφάβητο,  είτε έναν δημαγωγό, χωρίς το να αποκλείει το άλλο», είπε ο 92χρονος δισεκατομμυριούχος στην πολυαναμενόμενη ετήσια επιστολή του, που κυκλοφόρησε το Σάββατο.

Ο «σοφός της Ομάχα» ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επαναγοράς το 2011 και βασίστηκε σε επαναγορές τα τελευταία χρόνια σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον σύναψης συμφωνιών και ένα ακριβό χρηματιστήριο. Ο όμιλος ξόδεψε ένα ρεκόρ 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξαγορές το 2021, καθώς ο Μπάφετ βρήκε λίγες ευκαιρίες στο εξωτερικό.

Γιατί ο 92χρονος «σοφός της Όμαχα» θεωρείται ο μεγαλύτερος επενδυτής όλων των εποχών

Οι δραστηριότητες επαναγοράς επιβραδύνθηκαν φέτος σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προχώρησε σε μπαράζ αγορών, εκμεταλλευόμενος τη βουτιά των μετοχών. Η Berkshire απέκτησε επίσης την ασφαλιστική εταιρεία Alleghany για 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια, στη μεγαλύτερη συμφωνία του Buffett από το 2016.

Μπάφετ: Ο επενδυτής που συνεχίζει να κερδίζει όταν οι άλλοι χάνουν

Αντιδράσεις

Η επαναγορά μετοχών έχει προκαλέσει κριτική από πολιτικούς που πιστεύουν ότι η Corporate America θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μετρητά με άλλους τρόπους για να τονώσει την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, όπως παροχές σε εργαζόμενους και κεφαλαιουχικές δαπάνες. Πολλοί λένε ότι οι εξαγορές παρέχουν συχνά μια σταδιακή ώθηση στην αύξηση των κερδών ανά μετοχή και όταν οι εταιρείες σταματήσουν να το κάνουν αυτό, η επίτευξη αυτού του στόχου γίνεται πιο δύσκολη.

Berkshire Hathaway CEO Warren Buffett yells “Go big red!”, the Nebraska Cornhuskers chant, prior to the Berkshire annual meeting in Omaha, Nebraska, in this file photo taken May 2, 2015. Berkshire Hathaway Inc said August 7, 2015 its second-quarter profit fell 37 percent, reflecting a significant decline in investment gains and an underwriting loss from insurance. REUTERS/Rick Wilking/Files

Ο Μπάφετ πιστεύει ότι οι εξαγορές είναι επωφελείς για τους μετόχους καθώς παρέχουν αύξηση στην εγγενή αξία ανά μετοχή.

«Τα μαθηματικά δεν είναι περίπλοκα: Όταν ο αριθμός των μετοχών μειώνεται, το ενδιαφέρον σας για τις πολλές επιχειρήσεις μας αυξάνεται. Κάθε μικρό κομμάτι βοηθάει εάν πραγματοποιούνται επαναγορές σε τιμές που αυξάνουν την αξία», είπε ο Μπάφετ. «Τα κέρδη από επαναγορές που αυξάνουν την αξία, πρέπει να τονιστεί, ωφελούν όλους τους ιδιοκτήτες – από κάθε άποψη».

Ποιους θαυμάζει

Ο θρυλικός επενδυτής ανέδειξε παράλληλα, την Apple και την American Express, ως δύο από τις επιχειρήσεις που έχουν παρόμοιες στρατηγικές. Ο Μπάφετ στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι είναι θαυμαστής του προγράμματος επαναγοράς μετοχών του Διευθύνοντος Συμβούλου Tim Cook.

Η επιστολή έθιξε μερικά άλλα θέματα, όπως τον έπαινο για τον επί χρόνια σύντροφό του, τον Charlie Munger, 99, καθώς και το πώς η Berkshire ήταν χαρούμενος που πλήρωσε ένα μεγάλο ποσό φόρων λόγω του οφέλους που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια από τον «αμερικανικό ουραίο άνεμο».

«Επενδύω εδώ και 80 χρόνια – περισσότερο από το ένα τρίτο της ζωής της χώρας μας», είπε ο Μπάφετ. «Δεν έχω δει ακόμη μια στιγμή που ήταν λογικό να στοιχηματίσω μακροπρόθεσμα εναντίον της Αμερικής. Και αμφιβάλλω πολύ αν κάποιος αναγνώστης αυτής της επιστολής θα έχει μια διαφορετική εμπειρία στο μέλλον».

Ο διάδοχος

Ο Μπάφετ αποκάλυψε επίσης ότι οι μελλοντικοί διευθύνοντες σύμβουλοι της Berkshire θα έχουν σημαντικό μέρος της καθαρής τους αξίας στις μετοχές του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων, αγορασμένες με δικά τους χρήματα. Ο Γκρεγκ Άμπελ, πιθανός διάδοχος του Μπάφετ και αντιπρόεδρος μη ασφαλιστικών επιχειρήσεων της Berkshire, ξόδεψε περισσότερα από 68 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Berkshire πέρυσι.

«Στο Berkshire, δεν θα υπάρχει γραμμή τερματισμού», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή