Ακόμη και στα 92 του χρόνια ο «σοφός της Όμαχα» Γουόρεν Μπάφετ έχει κερδίσει τον σεβασμό της Wall Street, καθώς συνεχίζει την πολυετή επιτυχημένη πορεία του στο ριψοκίνδυνο χώρο των επενδύσεων. Θεωρείται ο μεγαλύτερος επενδυτής όλων των εποχών, με την αξία του να ξεπερνάει τα 100 δισ. δολάρια.

Και παρά τη δύσκολη χρηματιστηριακή συγκυρία που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί μεγιστάνες να χάσουν εκατομμύρια δολάρια, οι πιο γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών διέθεσαν περισσότερα χρήματα σε φιλανθρωπίες από ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Μπάφετ: Ο επενδυτής που συνεχίζει να κερδίζει όταν οι άλλοι χάνουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes, οι 25 μεγαλύτεροι φιλάνθρωποι της χώρας – ανάμεσα τους και ο Γουόρεν Μπάφετ – δώρισαν 196 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2022.

Το ταλέντο του Γουόρεν Μπάφετ

Ο Μπάφετ έδειξε το επιχειρηματικό του ταλέντο σε νεαρή ηλικία. Αγόρασε τις πρώτες του μετοχές σε ηλικία μόλις 11 ετών και επένδυσε σε διάφορες επιχειρήσεις ενώ μεγάλωνε. Γεννήθηκε από τη Λέιλα και τον βουλευτή Χάουαρντ Μπάφετ το 1930. Ο πατέρας του ήταν επίσης ιδιοκτήτης μιας μικρής χρηματιστηριακής εταιρείας, η οποία ασκούσε μεγάλη έλξη στον νεαρό Γουόρεν. Περνούσε πολλές ώρες ακούγοντας τη φλυαρία των επενδυτών και την αγωνιώδη εργασία τους, γεγονός που τελικά τον τράβηξε προς αυτήν.

Πήγε στο δημοτικό σχολείο Rose Hill στη Νεμπράσκα και αργότερα αποφοίτησε από το Woodrow Wilson High School το 1947. Η φωτογραφία του στην επετηρίδα του τελευταίου σχολείου έγραφε: «Μου αρέσουν τα μαθηματικά, μελλοντικός χρηματιστής»

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανε στη Νέα Υόρκη με τον πατέρα του, συνέφαγε με τον Ολλανδό Ατ Μολ, έναν εντυπωσιακό χρηματιστή της Wall Street. «Μετά το γεύμα, ήρθε ένας τύπος με ένα δίσκο, που είχε πάνω του διάφορα είδη από φύλλα καπνού. Ο κ. Μολ διάλεξε τα φύλλα που ήθελε και εκείνος του έφτιαξε ένα πούρο. Και τότε σκέφτηκα: Αυτό είναι, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό. Ένα πούρο κατά παραγγελία»,  θυμάται ο Μπάφετ για την ημέρα που έμελλε να καθορίσει την υπόλοιπη ζωή του.

Ο Μπάφετ προσελκύστηκε από νωρίς από τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις και εργάστηκε σε διάφορες περιστασιακές δουλειές. Στο δεύτερο έτος της φοίτησής του, ξεκίνησε μια επιχείρηση με έναν φίλο του. Αγόρασαν ένα φλιπεράκι και το εγκατέστησαν σε ένα τοπικό κουρείο. Μέσα σε λίγους μήνες, είχαν στην κατοχή τους αρκετά φλιπεράκια, τα οποία τοποθετήθηκαν σε τρία κουρεία σε όλη την Ομάχα. Αργότερα ο Μπάφετ πούλησε την επιχείρηση σε έναν βετεράνο του πολέμου για 1200 δολάρια.

Ο Γουόρεν ήθελε να μπει στην επιχείρηση αμέσως μετά το σχολείο, αλλά ο πατέρας του επέμενε να τελειώσει την εκπαίδευση. Έτσι, δέχτηκε απρόθυμα να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και αργότερα πήρε μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, από όπου αποφοίτησε μετά από τρία χρόνια με πτυχίο στις επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Columbia Business School, γνωρίστηκε με τους Μπέντζαμιν Γκράχαμ και Ντέιβιντ Ντοντ, δύο φημισμένους αναλυτές ασφαλείας. Παρέμειναν φίλοι για όλη τους τη ζωή. Και οι δύο άνδρες είχαν μεγάλη επίδραση στον νεαρό Γουόρεν.

Ο Γκράχαμ ονομάστηκε ο πρύτανης της Wall Street. Ήταν ο πρωτοπόρος της έννοιας της επένδυσης σε αξία, η οποία αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της επενδυτικής φιλοσοφίας του Μπάφετ. Ο Μπάφετ δήλωσε αργότερα σε μια συνέντευξή του ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων του Γκράχαμ για την ανάλυση τίτλων και η ανάγνωση του βιβλίου του, The Intelligent Investor, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή του ως επενδυτή.

Ο Μπάφετ ξεκίνησε την καριέρα του ως πωλητής επενδύσεων και αργότερα ενώθηκε με τον Γκράχαμ για να σχηματίσουν μια επιχείρηση συνεργασίας. Ξεκίνησε μια εταιρεία, την Buffet Partnership, το 1956. Το 1962, είδε μια άμεση επενδυτική ευκαιρία σε μια εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Αγγλίας με την επωνυμία Berkshire Hathaway. Τη μετέτρεψε σε μια διαφοροποιημένη εταιρεία χαρτοφυλακίου. Σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hathaway.

Από το 1970, είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας. Ο Γουόρεν έγινε δισεκατομμυριούχος όταν η Hathaway άρχισε να διαπραγματεύεται μετοχές κατηγορίας Α το 1990. Κατά ειρωνικό τρόπο, η απόκτηση της Berkshire είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες τύψεις του Μπάφετ.

Ο Γουόρεν Μπάφετ στήριξε τον θεμέλιο λίθο της επένδυσης σε αξία. Εντόπισε πιθανές συμφωνίες χαμηλής αξίας και τις μετέτρεψε σε μεγάλες- ένα κλασικό παράδειγμα είναι η Berkshire Hathaway.

Επένδυσε στην Berkshire γνωρίζοντας ελάχιστα για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τελικά έστρεψε την προσοχή της εταιρείας. Η Berkshire είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους χαρτοφυλακίου με επιχειρηματικά συμφέροντα σε πολλές εταιρείες.

…και οι μαζικές πωλήσεις μετοχών

Εδώ και μήνες η εταιρεία του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, Berkshire Hathaway έχει επιδοθεί σε μπαράζ πωλήσεων μετοχών της κινεζικής κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων BYD. H εταιρεία του πούλησε περίπου 1,55 εκατ. από τις μετοχές της BYD, οποίες είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ στις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με μια κατάθεση ανταλλαγής την Πέμπτη.

Από την πώληση, η Berkshire συγκέντρωσε 45 εκατ. δολάρια. Ο Γουόρεν Μπάφετ κατείχε μερίδιο περίπου 20% στην κινεζική εταιρεία.

Από τον περασμένο Αύγουστο, η εταιρεία του έχει ξεκινήσει μια σειρά πωλήσεων μετοχών της BYD, με αποτέλεσμα πλέον να έχει μειωθεί το μερίδιό του στο 12,9%.

Ειδικότερα, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε οχτώ σημαντικές συναλλαγές τους τελευταίους έξι μήνες. Από τον Ιούλιο κυκλοφορούν φήμες ότι ο Μπάφετ σκέφτεται να πουλήσει το μερίδιό του, με την είδηση και μόνο να βυθίζει τη μετοχή της BYD.

Ο Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε 225 εκατ. μετοχές της BYD το 2008 για περίπου 230 εκατ. δολάρια.  Σύμφωνα με τη κινεζική εταιρεία, η Western Capital LLC, η οποία ελέγχεται 100% από την Berkshire Hathaway, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος της BYD.

Η συμμετοχή του Μπάφετ έδωσε μια τεράστια ώθηση στην εταιρεία, η οποία είδε από το 2008 έως σήμερα μία εκτόξευση της τάξης του 2.000%. Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Shenzhen, παράγει επίσης τις δικές της μπαταρίες και τσιπ EV.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News