Η ελληνική πρωτεύουσα, έπειτα από περιπέτειες μιας 15ετίας, αποκτά κτηματολογικό γραφείο. Η μετάπτωση των εγγραφών του υποθηκοφυλακείου Αθηνών στην ψηφιακή κτηματολογική βάση ολοκληρώνεται ώστε να λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα αρχικά το μεταβατικό και στη συνέχεια το οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών.

Η περαίωση της κτηματογράφησης στον Δήμο Αθηναίων πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου. Τα 1.237.055 ιδιοκτησιακά δικαιώματα που καταγράφηκαν φορτώθηκαν ήδη στο σύστημα της λειτουργίας του κτηματολογίου. Έτσι πλέον, όλοι οι κεντρικοί δήμοι της Αττικής έχουν κτηματολόγιο σε λειτουργία.

«Έμφραγμα» στην κτηματαγορά – Που «κολλάνε» οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Για τον Δήμο Αθηναίων, το οριστικό γραφείο θα ανήκει στην οριστική δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου που σημαίνει ότι θα είναι διαθέσιμες για τους πολίτες ηλεκτρονικές πληρωμές (με POS) και ψηφιακές υπηρεσίες (έκδοση πιστοποιητικών από το διαδίκτυο κλπ).

Πορεία ολοκλήρωσης ανά τη χώρα

Συνολικά σε επίπεδο χώρας, το πλήθος αναρτήσεων κτηματολογικών στοιχείων που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, εξασφαλίζουν ότι στο τέλος του 2023 το ποσοστό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Ελλάδας τα οποία θα έχουν περάσει από το στάδιο της ανάρτησης θα προσεγγίσει το 90%. Αυτό με τη σειρά του εγγυάται, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου» κ. Δημήτρης Σταθάκης, ότι «στο τέλος του 2024 η Ελλάδα θα έχει κτηματολόγιο σε λειτουργία στο 80% των συνολικών δικαιωμάτων».

Όσον αφορά στις πέντε τελευταίες συμβάσεις κτηματογράφησης, οι οποίες είχαν ξεκινήσει με καθυστέρηση λόγω δικαστικών εμπλοκών, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, έχει σημειωθεί πρόοδος. «Το ποσοστό συλλογής δηλώσεων στις Κυκλάδες έφτασε το 57% και έχει ξεπεράσει το απαιτούμενο σε αυτή τη φάση συμβατικό ποσοστό με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η έναρξη της διαδικασίας της προ-ανάρτησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα υπάρχει κινητικότητα στις συμβάσεις της Κρήτης και τα ποσοστά τους ανεβαίνουν αργά άλλα σταθερά κατά 2% με 3% κάθε μήνα _ έχουν φτάσει στα Χανιά το 31%, στο Ρέθυμνο το 30% και στο Ηράκλειο το 24%», τονίζει ο πρόεδρος του Κτηματολογίου.

Η τελευταία σύμβαση κτηματογράφησης για τα τμήματα Κέρκυρας και Θεσπρωτίας έχει υπογραφεί και βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για τη συλλογή δηλώσεων που να ξεκινήσει τον ερχόμενο Αύγουστο. Εντός του Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν επί τόπου συναντήσεις με διευθυντικά στελέχη του Ελληνικού Κτηματολογίου, εν όψει της έναρξης συλλογής δηλώσεων.

Η μετάπτωση του «Κτηματολογίου Πρωτευούσης»

Στις 30 Μαρτίου θα καταργηθεί και το Υποθηκοφυλακείο Παλαιού Φαλήρου και θα συσταθεί το Υποκατάστημα Παλαιού Φαλήρου, το οποίο ανήκει στην οριστική δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου. Στην ίδια περιοχή προχωράει και η μετάπτωση στο νέο σύστημα του κτηματολογίου του παλαιού κτηματολογίου, του λεγόμενου «Κτηματολογίου Πρωτευούσης» που λειτουργεί από το 1923 για 4.450 στρέμματα της Καλλιθέας και 2.760 στρέμματα του Παλαιού Φαλήρου.

Ο σχετικός διαγωνισμός μετάπτωσης βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που έχουν υποβληθεί από έξι υποψήφιους αναδόχους, με μεγάλη εμπειρία σε συμβάσεις κτηματογράφησης. Η μετάπτωση αφορά σε 300.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα, έχει διάρκεια 33 μήνες και αξία της τάξης των 4 εκατ. ευρώ. «Η κομβική διαφορά σε σχέση με τις συνηθισμένες μελέτες κτηματογράφησης είναι ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει φάση συλλογής δηλώσεων δεδομένου ότι τα δικαιώματα είναι ήδη καταγεγραμμένα και με χωρικό προσδιορισμό, αλλά σε παλιό σύστημα. Είναι προφανές ότι αυτό διευκολύνει πάρα πολύ τη διαδικασία. Με ανάλογο τρόπο θα προχωρήσει και η αντίστοιχη μελέτη για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου που είναι η μόνη άλλη περιοχή της χώρας στην οποία λειτουργεί παλιό κτηματολόγιο», εξηγεί ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα, έως τα τέλη του μήνα θα προσληφθούν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο 35 μόνιμα στελέχη. Έτσι το σύνολο του μονίμου προσωπικού θα ανέλθει σε 845 άτομα ή στο 77% του προβλεπόμενου από τον ιδρυτικό του νόμο. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηματολογίου, «το αμέσως επόμενο διάστημα θα κληθούν για διορισμό τα επόμενα 37 άτομα από διαδικασίες ΑΣΕΠ που σταδιακά καταλήγουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα