Αθήνα και Πειραιάς αλλάζουν πρόσωπο, με κτίρια-τοπόσημα που απαντούν στο σήμερα να δίνουν τον τόνο. Από την ανακατασκευή του «στοιχειωμένου» Μινιόν, που μεγαλούργησε κυρίως τη δεκαετία του ’70, αποτελώντας σήμα κατατεθέν της εμπορικής Αθήνας, μέχρι τον μισοτελειωμένο Πύργο του Πειραιά, ο οποίος μετατρέπεται σε βιοκλιματικό ουρανοξύστη και το εμβληματικό κτίριο του πρώην Χίλτον, που θα δώσει τη θέση του σε ένα νέο πολυδιάστατο προορισμό, ολόκληρες γειτονιές αναγεννιούνται. Τα έργα αυτά δημιουργούν υπεραξίες τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της ελληνικής πρωτεύουσας ως επενδυτικού προορισμού.

Το ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας επανασυστήνεται

Μια ολόκληρη περιοχή πήρε το όνομά του. Ηταν το πρώτο κτίριο που συνδύασε την τέχνη με την αρχιτεκτονική. Στα σαλόνια του φιλοξενήθηκε πλήθος προσωπικοτήτων, από τον Αντονι Κουίν και τον Μάρλον Μπράντο μέχρι τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Ρούντολφ Νουρέγεφ, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη του αθηναϊκού τουρισμού.

Ολα αυτά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, που το ξενοδοχείο Hilton ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο της ζωής του για να ξεκινήσει έναν νέο από τα τέλη του 2024, αρχές του 2025. Τότε, και ενώ το κυρίως κατασκευαστικό έργο βρίσκεται αυτή στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, το νέο Hilton θα επανασυστηθεί ως ένας καινοτόμος και πολυδιάστατος προορισμός, που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας φιλοξενία. Η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες, καθώς και τη δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες έχουν ήδη όλες πουληθεί, με τους νέους ιδιοκτήτες να λέγεται ότι είναι άπαντες Ελληνες.

Τα διαμερίσματα στους δύο τελευταίους ορόφους θα έχουν την επωνυμία Waldorf Astoria Residences του ομίλου Hilton, με τη μέση τιμή ανά τ.μ. να λέγεται πως έχει διαμορφωθεί σε 24.000 ευρώ. Στους δύο πιο κάτω ορόφους οι κατοικίες θα φέρουν το brand της Conrad Residences με μέση τιμή πώλησης στις 21.000 ευρώ. Οι κατοικίες έχουν διαφορετική επιφάνεια (60-80 τ.μ.), ενώ θα λειτουργήσει και ένα πολυτελές διαμέρισμα επιφάνειας άνω των 500 τ.μ. Επιπλέον προβλέπεται η συνολική ανακατασκευή του τελευταίου ορόφου όπου θα φιλοξενηθούν εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας, καθώς και η επέκταση δίπλα στον χώρο της πισίνας, η οποία είχε συμπεριληφθεί και στον αρχικό σχεδιασμό. Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία θεματικών εμπορικών χώρων, εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας και ευεξίας, καθώς και σύγχρονης λέσχης μελών σε χώρους 5.500 τ.μ. Η επένδυση της ιδιοκτήτριας Ιονική Ξενοδοχειακή, συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, θα ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν δοθεί 145 εκατ. ευρώ για την αγορά του ακινήτου.

Ο «κοιμώμενος γίγαντας» ξυπνά μετά από χρόνια

Τηρώντας το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο «κοιμώμενος γίγαντας» του Πειραιά αναμένεται να «ξυπνήσει» στο τέλος του 2023 ως ο πρώτος ψηφιακός «πράσινος» ουρανοξύστης της Ελλάδας, πιστοποιημένος στην ανώτατη βαθμίδα Platinum, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο LEED. Παράλληλα θα φέρει την πιστοποίηση WELL που αφορά την υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου.

Με 19.000 τ.μ. γραφείων, 7.000 τ.μ. εμπορικών χώρων και 700 τ.μ. χώρων εστίασης, ο Πύργος του Πειραιά των 22 ορόφων θα φιλοξενήσει τους νέους χρήστες του στις αρχές του 2024. Οπως αναφέρουν πηγές κοντά στην κοινοπραξία DimandEBRDProdea, η οποία έχει την εκμετάλλευση του έργου έπειτα από παραχώρηση για 99 χρόνια, στον Πύργο θα φιλοξενηθούν περισσότερες από τρεις μεγάλες εταιρείες (τους 6 από τους 22 ορόφους συνολικής μεικτής επιφάνειας περίπου 6.210 τ.μ. μισθώνει η ελληνική startup Dialectica), ενώ κλεισμένη είναι και η συμφωνία για τους χώρους εστίασης. Για τους εμπορικούς χώρους αναμένεται να ανακοινωθεί μισθωτής-έκπληξη.

Στον περιβάλλοντα χώρο θα γίνουν φυτεύσεις σε 1.000 τ.μ., ενώ υπάρχει η πρόβλεψη μίσθωσης θέσεων στον χώρο στάθμευσης του OΛΠ, που θα συνδέεται με τον Πύργο μέσω πεζογέφυρας.

Για να κτιστεί το κτίριο-τοπόσημο του Πειραιά, που έμενε κενός για δεκαετίες, κατεδαφίστηκε η παλαιά Κεντρική Δημοτική Αγορά Πειραιώς, καθώς και ένα ιστορικό κτίριο με ένα ρολόι στην κορυφή του. Με τον κυρίως όγκο του κτιρίου να παραμένει εσωτερικά ημιτελής, αξιοποιήθηκαν για κάποια χρόνια μόνο οι τρεις πρώτοι όροφοί του, για καταστήματα, γραφεία και εκπαιδευτήρια.

Τουλάχιστον τέσσερις φορές επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί χωρίς επιτυχία ώσπου τον Μάιο του 2019 προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός από τον νυν δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για αποπεράτωση και αξιοποίηση του κτιρίου για 99 χρόνια. Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά ανέρχεται στα 1,01 εκατ. ευρώ, με αναπροσαρμογή 2% ετησίως. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 77,8 εκατ. ευρώ.

Η αναγέννηση του εμβληματικού πολυκαταστήματος

Μέχρι 2021, που η Dimand απέκτησε το Μινιόν, το «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα», τα σχέδια για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου στο τετράγωνο των οδών Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου ήταν πολλά, αλλά χωρίς ιδιαίτερη πρωτοτυπία. Ολοι όσοι κατά καιρούς βρέθηκαν να διαφεντεύουν την τύχη του ήθελαν να το αποκαταστήσουν ως πολυκατάστημα.

Σήμερα, στο ξεκίνημα του έργου της ανακατασκευής του κτιρίου, υπάρχει συνωστισμός υποψήφιων μόνιμων κατοίκων Ομόνοιας! Και αυτό γιατί το Μινιόν θα αναβιώσει όχι ως ένα εμπορικό συγκρότημα αλλά ως ένας πόλος μεικτών χρήσεων, με κατοικίες, γραφεία, εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Οι κατοικίες, ήτοι 40-50 πολυτελή διαμερίσματα από 60-65 τ.μ. μέχρι 85 τ.μ., θα καταλαμβάνουν περίπου 4.500 τ.μ. σε αυτόνομο σημείο του κτιρίου, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου.

Η κατασκευή των διαμερισμάτων για τα οποία η ζήτηση ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση ανακατασκευής του κτιρίου και θα απευθύνονται αποκλειστικά σε μόνιμους κατοίκους.

Επιπλέον θα αναπτυχθούν 6.500 τ.μ. γραφείων, 6.500 τ.μ. εμπορικών καταστημάτων, αλλά και 1.000 τ.μ. χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας. Τα καταστήματα θα βρίσκονται στους χαμηλούς ορόφους (ισόγειο και ενδεχομένως και στον πρώτο όροφο), ενώ τα γραφεία θα βρίσκονται στους πιο ψηλούς ορόφους.

Για την αναγέννηση του εμβληματικού συγκροτήματος του πρώην πολυκαταστήματος Μινιόν, το οποίο η Dimand απέκτησε προσφέροντας περί τα 26 εκατ. ευρώ στους πιστωτές της ιδιοκτήτριας Folli Follie, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με την αγορά για τους μελλοντικούς χρήστες του εμπορικού κομματιού.

Αυτή τη στιγμή εξελίσσονται οι κατασκευαστικές εργασίες για τις όψεις του κτιρίου, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εφέτος το καλοκαίρι, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανακατασκευής. Συνολικά η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα