Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται οι ελβετικές αρχές καθώς ετοιμάζουν ένα σχέδιο για τη σωτηρία της Credit Suisse.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για διαπραγματεύσεις που διενεργούνται μεταξύ της Credit Suisse και της UBS, οι οποίες είχαν το «πράσινο φως» της κεντρικής τράπεζας, ωστόσο δεν ήταν σαφές εάν οι συζητήσεις αφορούσαν το σύνολο του ενεργητικού ή μέρος της Credit Suisse ενώ η UBS φέρεται να ζητά από την ελβετική κυβέρνηση πρόσθετη ενίσχυση για να καλύψει μελλοντικούς κινδύνους από ενδεχόμενη εξαγορά της Credit Suisse, σύμφωνα το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η UBS συζητά σενάρια στα οποία η κυβέρνηση θα αναλάβει ορισμένα νομικά έξοδα και πιθανές απώλειες σε οποιαδήποτε συμφωνία. Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα διερευνά την εξαγορά του συνόλου ή μερών της CS κατόπιν παρότρυνσης των ρυθμιστικών αρχών να σταματήσουν την κρίση εμπιστοσύνης, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.

Παράλληλα, η BlackRock φερόταν να συζητά ανταγωνιστική προσφορά για την εξαγορά της Credit Suisse, με στόχο να πάρει «κεφάλι» στο σχέδιο άμεσης απόκτησης της προβληματικής τράπεζας από τη UBS.

«Το ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο ως ασπίδα απέναντι στις διαταραχές»

Όπως σημείωναν οι Financial Times, δεν υπάρχει κλεισμένη συμφωνία ή κάποια εγγύηση ότι θα υπάρξει deal, το οποίο θα πρέπει να υπερβεί και σημαντικά ρυθμιστικά εμπόδια σε Ευρώπη και ΗΠΑ.  Ο Λάρι Φινκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, επεξεργάζεται προσωπικά την προσφορά για την ελβετική τράπεζα. Σημειώνεται ότι ο Φινκ εργαζόταν στην First Boston, το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse.

Διάψευση

Εκπρόσωπος της BlackRock ωστόσο διέψευσε ενδεχόμενη προσφορά για την Credit Suisse, με δηλώσεις του στο Bloomberg. «Η BlackRock δεν συμμετέχει σε σχέδιο για εξαγορά του συνόλου ή μέρους της Credit Suisse και δεν έχει ενδιαφέρον να το κάνει», δήλωσε.

Σύμφωνα με τους FT, η BlackRock κοινοποίησε την πρόθεσή της στην Credit Suisse, η οποία βρίσκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με την UBS σχετικά με μια συναλλαγή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ή μερική εξαγορά της προβληματικής ελβετικής τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η BlackRock είναι εδώ και καιρό ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, έχοντας πραγματοποιήσει πολλές συναλλαγές στα ομόλογα, τονίζουν οι FT. Μια ενδεχόμενη συμφωνία, ειδικά για τον αμερικανικό βραχίονα της Credit Suisse, θα ενισχύσει σημαντικά τις συναλλαγές της αμερικανικής τράπεζας, δήλωσε μια από τις πηγές των FT.

Τα σκάνδαλα

Η Credit Suisse πέρασε δύο χρόνια που σηματοδοτήθηκαν από σκάνδαλα, τα οποία αποκάλυψαν, καθ’ ομολογίαν μάλιστα της διεύθυνσης, «ουσιαστικές αδυναμίες» στον «εσωτερικό έλεγχό» της. Η Finma την είχε κατηγορήσει ότι «παρέλειψε τις υποχρεώσεις της για έλεγχο» στην υπόθεση της χρεοκοπίας της χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, η οποία σηματοδότησε την αρχή των προβλημάτων.

Το 2022, η τράπεζα είχε καθαρή ζημιά 7,3 δισεκ. ελβετικά φράγκα, με φόντο μαζικές αναλήψεις χρημάτων από τους πελάτες της. Αναμένει και φέτος ότι θα έχει «σημαντική» ζημιά προ φόρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή