Διχογνωμία επικρατεί στις προβλέψεις των τραπεζών αναφορικά με την επόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά τα προβλήματα με τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Credit Suisse στην Ευρώπη, τέθηκε στο μικροσκόπιο η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και η αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός.

«Σφίγγα» η Λαγκάρντ – Τι θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου είχε προαναγγείλει ότι χθες Πέμπτη θα αύξανε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης όπως και το έκανε. Μετά τη χθεσινή αύξηση, οι αναλυτές ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για το τι θα ακολουθήσει, αν δηλαδή τον Μάιο η ΕΚΤ θα συνεχίσει με επιτοκιακή αύξηση 50 ή 25 μονάδων βάσεως.

Φερείπειν, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και τουλάχιστον δύο άλλες τράπεζες αναμένουν από την ΕΚΤ μια μικρότερη αύξηση τον Μάιο.

Μάλιστα η Goldman Sachs αναθεώρησε και την εκτίμησή της αναφορικά με την κορύφωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ αναμένοντας πλέον ότι αυτή θα είναι στο 3,50% από 3,75% προηγουμένως. Από τη μεριά της η Morgan Stanley, επίσης αναμένει αύξηση 0,25% των επιτοκίων τον Μάιο, ενώ και αυτή χαμηλώνει το υψηλότερο αναμενόμενο επίπεδο για τα επιτόκια από το 4% στο 3,75%.

Η κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank, οι ανησυχίες για το μέλλον της First Republic Bank και τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, ανέδειξαν μια αίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ανακόψουν τον ρυθμό ή ακόμη και θα σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Πιστεύουμε ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων (από την ΕΚΤ) είναι πιθανές παρά την αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς, επειδή ο κίνδυνος σοβαρής μετάδοσης του τραπεζικού κλάδου εξακολουθεί να δείχνει περιορισμένος και ο δομικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρός τους επόμενους μήνες», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

Από τη μεριά της η βρετανική HSBC διατήρησε την πρόβλεψή της για το ανώτερο επίπεδο του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3,5%, ωστόσο πλέον αναμένει δύο μικρότερες αυξήσεις 25 μονάδων βάσεως τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και επίσης βρετανική Barclays.

Από την άλλη όμως, τράπεζες όπως οι JPMorgan, Deutsche Bank και Swedish Bank προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο, ωστόσο προειδοποιούν για καθοδικούς κινδύνους, δεδομένου της τρέχουσας αστάθειας της αγοράς και του πληθωρισμού ο οποίος παραμένει πολύ υψηλότερα από τον επίσημο στόχο της.

Η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό χθες  Πέμπτη στο 5,3% για το 2023, πολύ υψηλότερα του στόχου της για ποσοστό 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή