Αγώνα δρόμου για να διασώσουν την Credit Suisse κάνουν οι ελβετικές αρχές, και μέγα ζητούμενο παραμένει αν θα εξευρεθεί μία λύση πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω κλυδωνισμοί.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται και σήμερα, με πιο πιθανό σενάριο μία συμφωνία για εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, την οποία προωθεί η ελβετική κυβέρνηση.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν αναμιχθεί και οι αμερικανικές αρχές που συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ελβετικές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Τι ζητά η UBS

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, η UBS ζητά κυβερνητικές εγγυήσεις ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προχωρήσει σε εξαγορά της Credit Suisse. Οι εγγυήσεις αυτές – το ύψος των οποίων θεωρείται ότι μπορεί να αλλάξει, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη – θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές δικαστικές δαπάνες, δήλωσαν δύο άτομα στο Reuters.

Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν μια λύση πριν ανοίξουν ξανά οι αγορές τη Δευτέρα, μια πηγή προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες συναντούν σημαντικά εμπόδια και 10.000 θέσεις εργασίας μπορεί να χρειαστεί να περικοπούν εάν οι δύο τράπεζες συνδυαστούν.

Οι εγγυήσεις που αναζητά η UBS θα καλύπτουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές δικαστικές επιβαρύνσεις, ανέφεραν δύο άτομα στο Reuters.

Credit Suisse: Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι ελβετικές αρχές

Μία δύσκολη εβδομάδα

Οι φρενήρεις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου ακολουθούν μια βάναυση εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές και τις προσπάθειες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να στηρίξουν τον κλάδο. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κινήθηκε για να σταματήσει τη μαζική απόσυρση καταθέσεων, ενώ η ελβετική κεντρική τράπεζα δάνεισε δισεκατομμύρια στην Credit Suisse για να σταθεροποιήσει τον ασταθή ισολογισμό της.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι βρίσκονται επίσης σε τακτική επαφή αυτό το Σαββατοκύριακο για την τύχη της Credit Suisse, ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα. Εκπρόσωποι του Βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών και της Προληπτικής Ρυθμιστικής Αρχής της Τράπεζας της Αγγλίας, που εποπτεύει τους δανειστές, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Δυναμική απάντηση

Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την περασμένη εβδομάδα. Η τράπεζα αναγκάστηκε να αξιοποιήσει 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών.

Κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών πλούτου στον κόσμο και θεωρείται μία από τις 30 παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες.

Υπήρξαν πολλές αναφορές ενδιαφέροντος για την Credit Suisse από άλλους ανταγωνιστές. Το Bloomberg ανέφερε ότι η Deutsche Bank σκέφτεται να αγοράσει ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία, ενώ ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός BlackRock  διέψευσε μια αναφορά ότι συμμετείχε σε ανταγωνιστική προσφορά για την τράπεζα.

Η αποτυχία της Silicon Valley Bank με έδρα την Καλιφόρνια έφερε στο επίκεντρο πώς η επιθετική εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη – πίεζε τον τραπεζικό τομέα.

Οι καταρρεύσεις της SVB και της Signature είναι οι μεγαλύτερες τραπεζικές χρεοκοπίες στην ιστορία των ΗΠΑ πίσω από την κατάρρευση της Washington Mutual κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

Στο παιχνίδι και ο Μπάφετ

Συζητήσεις με ανώτερα διοικητικά στελέχη του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με την τραπεζική κρίση, είναι είχε το Σάββατο ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters που γνωρίζει το θέμα.

Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Νωρίτερα το το Bloomberg News ανέφερε ότι ο «σοφός της Ομάχα» έχει έρθει σε επαφή με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες ημέρες καθώς εκτυλίσσεται η περιφερειακή τραπεζική κρίση.

Υπήρξαν πολλές συνομιλίες μεταξύ της ομάδας του Μπάιντεν και του Μπάφετ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ότι ο Μπάφετ πιθανώς επένδυε στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ με κάποιο τρόπο, αλλά ο δισεκατομμυριούχος έδωσε επίσης συμβουλές και καθοδήγηση ευρύτερα σχετικά με την τρέχουσα αναταραχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή