Η συμφωνία εξαγοράς της  Credit Suisse Group AG από την UBS, ανακοινώθηκε και επίσημα από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, φέρνοντας αίσιο τέλος στο οικονομικό θρίλερ των τελευταίων ημερών.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι ελβετικές αρχές τόνισαν πως η UBS θα αναλάβει την Credit Suisse για να βοηθήσει στη διάσωση της πληττόμενης τράπεζας. «Με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, βρέθηκε μια λύση για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προστασία της ελβετικής οικονομίας σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση», ανέφερε ο επικεφαλής της ελβετικής κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις το κόστος εξαγοράς ανέρχεται στα 3 δισ. δολάρια.

Λευκός καπνός για την Credit Suisse – Η UBS συμφώνησε να την εξαγοράσει για 2 δισ. δολάρια

Ο πρόεδρος της UBS, Colm Kelleher και ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Alain Berset, τις τελευταίες τρεις ημέρες η χώρα αντιμετώπισε ισχυρές αναταράξεις και μετά από συνεχείς συζητήσεις βρέθηκε η λύση με την εξαγορά, επισημαίνοντας πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγγυάται την επιτυχία του deal.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

O Ελβετός πρόεδρος επεσήμανε ακόμη ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. «Αυτή η λύση δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία, αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτή ήταν η καλύτερη λύση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Karin Keller-Sutter, τόνισε πως στόχος ήταν η σταθερότητα της Ελβετίας, η προστασία της οικονομίας και η αποφυγή μιας κρίσης στις παγκόσμιες αγορές.

Όπως τονίστηκε, για να μπορέσει η UBS να αναλάβει την Credit Suisse, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας θα παρέχει εγγύηση ζημιών έως και 9 δισεκατομμυρίων φράγκων (9,70 δισεκατομμύρια δολάρια) για ένα σαφώς καθορισμένο μέρος του χαρτοφυλακίου.

Αυτό θα ενεργοποιηθεί εάν όντως προκύψουν ζημιές σε αυτό το χαρτοφυλάκιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η UBS θα αναλάμβανε τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια φράγκα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα επόμενα 9 δισ. και η UBS θα αναλάβει τυχόν περαιτέρω ζημίες.

Ρευστότητα

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Λίγο νωρίτερα, οι Financial Times μετέδιδαν πως η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse, με την προσφορά να ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον Colm Kelleher, πρόεδρο του Ομίλου UBS, η συμφωνία η οποία θα τηρηθεί στο ακέραιο «αντιπροσωπεύει τεράστιες ευκαιρίες», ενώ από την πλευρά του ο Axel Lehmann, πρόεδρος της Credit Suisse, περιέγραψε την ημέρα ως «ιστορική και συνάμα θλιβερή», αλλά ταυτόχρονα χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια «πρόκληση» για την τράπεζά του και τις παγκόσμιες αγορές.

Σημειώνεται πως όλοι οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν 1 μετοχή της UBS για 22,48 μετοχές της Credit Suisse.

Ιστορική αλλαγή σελίδας

Η εξαγορά της Credit Suisse, η οποία κουβαλά στις πλάτες της μια ιστορία 166 ετών, από την UBS σηματοδοτεί ένα ιστορικό γεγονός για την Ελβετία όσο και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η πρώην Schweizerische Kreditanstalt ιδρύθηκε από τον βιομήχανο Alfred Escher το 1856 για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Στη συνέχεια μετατράπηκε σε έναν παγκόσμιο παίκτη που συμβόλιζε τον ρόλο της Ελβετίας ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, πριν ξεκινήσουν τα προβλήματα προσαρμογής σε ένα διαφορετικό τραπεζικό τοπίο μετά την οικονομική κρίση του 2008-9.

Την ίδια ώρα, η ανταγωνίστρια UBS έχει τις ρίζες σε περίπου 370 ξεχωριστά τραπεζικά ιδρύματα σε χρονικό διάστημα 160 ετών, με αποκορύφωμα την συγχώνευση της Union Bank of Switzerland και της Swiss Bank Corporation το 1998.

Μετά την κρατική διάσωση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η UBS απέκτησε φήμη ως ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσίας παγκοσμίως, εξυπηρετώντας ιδιώτες που κατείχαν πλήθος περιουσιακών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Κυριακή είχε γίνει γνωστό ότι η UBS είχε προχωρήσει σε προσφορά ύψους 1 δισ. δολαρίων, την οποία -ωστόσο- η Credit Suisse είχε χαρακτηρίσει πολύ χαμηλή, σημειώνοντας πως θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζόμενους που κατέχουν εταιρικές μετοχές.

Επιπλέον, οι ελβετικές αρχές φέρεται να είχαν εξετάσει και το ενδεχόμενο πλήρους ή μερικής κρατικοποίησης της Credit Suisse ως τη μόνη άλλη βιώσιμη επιλογή πέραν της εξαγοράς από την UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ