Μέσα σε 10 ημέρες τρεις τράπεζες, δυο αμερικανικές, η Silicon Valley Bank και η Signature Bank αλλά και η ελβετική Crédit Suisse κατέρρευσαν. Αυτό αναμφίβολα έχει προκαλέσει παγκόσμια τραπεζική ανησυχία,  με τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα να βάζουν στο μικροσκόπιο και τη δική τους τραπεζική υπόσταση.

Σε δεύτερες σκέψεις έχει μπει, λοιπόν, και το Λονδίνο καθώς αναμένεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας να πάρει διαφορετικές αποφάσεις ώστε να αποφύγει, όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, οποιαδήποτε ζημιογόνα απόνερα από την υπό κατάρρευση Crédit Suisse.

Credit Suisse: Η UBS συμφώνησε να την εξαγοράσει για 2 δισ. δολάρια

Συγκεκριμένα, υπό τις προειδοποιήσεις παραγόντων της αγοράς για μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναμένεται να αναστείλει την απόφασή της για επιπλέον αύξηση των επιτοκίων 0,25% καθώς κάτι τέτοιο θα επέφερε περαιτέρω πίεση στο τραπεζικό σύστημα.

Όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις στην Ελβετία

Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (CEBR) Ντάγκλας ΜακΓουίλιαμς, ο οποίος μίλησε στην Telegraph, εκτίμησε ότι «θα μείνει λίγο πίσω η μάχη κατά του πληθωρισμού γιατί είναι αδύνατον να αντιμετωπίσεις δύο μέτωπα ταυτόχρονα, δηλαδή την τραπεζική κρίση και τον πληθωρισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από πηγή με γνώση για το ζήτημα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπάλεϊ,  βρίσκονται σε διαρκείς συζητήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο σχετικά με το μέλλον της ελβετικής τράπεζας.

Από χθες το βράδυ ελβετική κυβέρνηση, η Crédit Suisse και η UBS προσπαθούν να βρουν λύση πριν από το άνοιγμα των χρηματιστηρίων τη Δευτέρα, με ένα σενάριο να είναι η συγχώνευση των δύο τραπεζών. Επισημαίνεται ότι η UBS είναι μία από τις 30 μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως καθώς τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας ξεπερνούν τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα σενάρια των απολύσεων και οι αλλαγές

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η βρετανική οικονομία θα επηρεαστεί. Η Βρετανία είναι μια τόσο κομβική αγορά για την αποτυχημένη ελβετική τράπεζα Crédit Suisse αν κάποιος αναλογιστεί ότι το χαρτοφυλάκιό της επί βρετανικού εδάφους αγγίζει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι βρετανικές αρχές, δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, το υπουργείο Οικονομικών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (FCA) ψάχνουν ποια άλλα τραπεζικά ιδρύματα είναι εκτεθειμένα. Ο Ντάγλας ΜακΓούιλιας επεσήμανε παράλληλα, ότι «η κρίση θα πλήξει άμεσα τους καταναλωτές, ειδικά στην αγορά στεγαστικών δανείων», κάτι που αποδεικνύει πόσο άμεση είναι η αναταραχή στον βρετανικό λαό.

Σύμφωνα με την Telegraph, υπάρχουν ανησυχίες και για χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων των συγκεκριμένων τραπεζών στο Λονδίνο καθώς σε City και Canary Wharf εργάζονται σχεδόν 10.000 άνθρωποι για την Crédit Suisse  και την UBS, οι οποίοι σε μία πιθανή συγχώνευση θα βρεθούν χωρίς θέση εργασίας.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Deutche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή