Σε συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse Group AG φέρεται να κατέληξε η UBS, έναντι ποσού άνω των 2 δισ. δολαρίων, λύνοντας τον «γόρδιο δεσμό», που απειλούσε τις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με τους FT, το θρίλερ οδεύει στο τέλος του και οι ελβετικές αρχές αναμένεται να αλλάξουν τη νομοθεσία της χώρας για να παρακάμψουν την ψήφο των μετόχων της UBS.

Νωρίτερα, η Credit Suisse είχε αρνηθεί πρόταση εξαγοράς ύψους 1 δισ. δολαρίων, καθώς θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία, οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Εξετάζεται «κούρεμα» για τους ομολογιούχους

Η συμφωνία για το σύνολο των μετοχών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας πρόκειται να υπογραφεί από το βράδυ της Κυριακής έτσι ώστε να αποφευχθεί ένας νέος πανικός στις αγορές τη Δευτέρα, ενώ -σύμφωνα με τις πηγές των FT- το τίμημα θα προσδιοριστεί με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, η UBS αναμένεται να καταβάλλει περισσότερα από 0,50 φράγκα για κάθε μετοχή της Credit Suisse, τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή στην οποία έκλεισαν οι μετοχές της τράπεζες την Παρασκευή (1,86 φράγκα).

Οι FT ανέφεραν επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε να προσφέρει γραμμή ρευστότητας ύψους 100 δισ. δολαρίων στην Credit Suisse στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ πρόσωπο που έχει γνώση των συνομιλιών είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι η UBS ζητούσε 6 δισ. δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση προκειμένου να αγοράσει την αντίπαλό της.

Η ελβετική κρατική ραδιοτηλεόραση SRF και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει «μια σημαντική» συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα, χωρίς να αναφερθούν σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η «δαμόκλειος σπάθη» της κρατικοποίησης

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, εάν δεν προχωρήσει η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, το ενδεχόμενο κάποιας μορφής κρατικοποίησης αυξάνεται κάθε λεπτό που περνάει και λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.

Νωρίτερα, η UBS Group AG προσφέρθηκε να αγοράσει την Credit Suisse για έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τους νόμους της χώρας για να παρακάμψει την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η προσφορά έγινε το πρωί της Κυριακής με τιμή 0,25 ελβετικών φράγκων (0,27 $) ανά μετοχή που θα καταβληθεί σε μετοχές της UBS. Πρόκειται για τιμή σημαντικά χαμηλότερη από το κλείσιμο της μετοχής της Παρασκευής, στα 1,86 ελβετικά φράγκα.

Βέβαια, λίγο αργότερα το Bloomberg  έγραψε ότι η Credit Suisse επιθυμεί να μπλοκάρει τη συμφωνία με την υποστήριξη του μεγαλύτερου μετόχου της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Credit Suisse, η οποία έκλεισε την Παρασκευή με κεφαλαιοποίηση περίπου 7,4 δισεκατομμυρίων φράγκων (8 δισεκατομμύρια δολάρια), πιστεύει ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα έβλαπτε τους μετόχους και τους υπαλλήλους της που έχουν στην κατοχή τους μετοχές.

Καθώς οι ρυθμιστικές αρχές και οι τραπεζίτες αγωνίζονται για μια συμφωνία με στόχο την ηρεμία των αγορών, οι αξιωματούχοι παλεύουν με φόντο τις δύσκολες επιλογές μεταξύ της καταπάτησης των δικαιωμάτων των μετόχων ή του κινδύνου της κλιμάκωσης της κρίσης. Μια συμφωνία σε χαμηλές τιμές χωρίς λόγο για τους μετόχους κινδυνεύει με αγωγές και εμπόδια στους μελλοντικούς διεθνείς επενδυτές να βάλουν χρήματα στην Ελβετία. Επιπλέον, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα τις επόμενες ώρες αναμένονται χειρότερες επιπτώσεις.

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι εάν η Credit Suisse θα πρέπει να θεωρείται ακόμη ως η τράπεζα που οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι είχε άφθονα κεφάλαια και ρευστότητα και αντιμετώπιζε απλά έναν πανικό στην αγορά. Ωστόσο, οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για την αποχώρηση πελατών από την τράπεζα την τελευταία εβδομάδα και αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και αλλού πιέζουν για μια οριστική λύση μέχρι να ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, για να αποφευχθούν τυχόν ντόμινο στις αγορές ή άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες.

Ένα backstop ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα σταμάτησε για λίγο τις μειώσεις, αλλά ένα συνεχιζόμενο δράμα εγκυμονεί τον κίνδυνο ευρείας αποχώρησης, με πιθανές συνέπειες για τον ευρύτερο κλάδο.

Η UBS επιδιώκει μια κυβερνητική υποστήριξη για ορισμένες νομικές και άλλες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, ανέφερε το Bloomberg το Σάββατο.

Οι περίπλοκες συζητήσεις σχετικά με το ποιος θα ήταν ο πρώτος συνδυασμός δύο παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών μετά την οικονομική κρίση, οδήγησαν σε συζητήσεις μεταξύ των ελβετικών και των αμερικανικών αρχών, σύμφωνα με πηγές. Οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν το Σάββατο, με όλες τις πλευρές να πιέζουν για μια γρήγορη λύση.

Φόβοι για χιλιάδες απολύσεις

Την ίδια ώρα, η διαδικασία της Credit Suisse για περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να σωθεί, θα κλιμακωθεί εάν η εταιρεία εξαγοραστεί από την UBS, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο τελικός απολογισμός των περικοπών μπορεί να είναι πολλαπλάσιος. Οι δύο τράπεζες μαζί απασχολούσαν σχεδόν 125.000 άτομα στα τέλη του περασμένου έτους, με περίπου το 30% από αυτό να εργάζεται στην Ελβετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή